RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В Україні переходять на літній час: коли треба перевести стрілки і що радять лікарі

Оскільки Верховна Рада не підтримала скасування сезонного переведення годинників раз на півроку, в ніч з 27 на 28 березня о 03:00 за київським часом Україна перейде на літній час - стрілки годинника потрібно перевести на годину вперед.

"Апостроф" розповідає, коли треба переводити стрілки годинників і як підготувати до цього процесу організм.

В Україні, як і раніше, буде діяти "зимовий час", який вважається стандартним для регіону, - UTC + 2 за міжнародною шкалою, і "літній" - UTC + 3. Це означає, що о 3-тій годині в ніч на 28 березня українці, як і раніше, переведуть годинники на годину вперед і будуть вставати на годину раніше.

За словами медиків, перехід на "зимовий" і "літній" час є стресом для організму людини, навесні через втрату години сну деякі люди відчувають слабкість. Тому радять підготуватися до цього процесу заздалегідь.

За декілька днів до переходу на літній час треба щовечора постаратися лягати спати на 15-20 хвилин раніше і прокидатися на 5-10 хвилин раніше, щоб зробити легку гімнастику.

У людей, які мають розлади сну, можуть з'явиться труднощі з тим, щоб заснути ввечері і прокинутися вранці. Тому слід менше спати на вихідних, а також постаратися знизити рівень стресу за тиждень до переведення годинників.

В день переходу на літній час вранці рекомендується провітрити помешкання і впустити в нього більше світла, а також бути активним протягом дня. В цей день краще відмовитися від кави, великої кількості алкоголю, вечеряти за 3-5 годин до сну та вживати їжу, яка легко перетравлюється.

За годину до сну краще не працювати за комп'ютером і не користуватися смартфоном перед самим сном.

Раніше ми вже розповідали, чому в Україні переводять стрілки годинника на зимовий і літній час.