RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Страсна п'ятниця: що не можна їсти і як завершити Великий піст

Страсна п'ятниця - найсуворіший день Великого посту - в 2021 році припадає на 30 квітня. Це день не лише відмови від певної їжі, але і від усіх шкідливих звичок і веселощів.

Страсна п'ятниця: як правильно молитися про відпущення гріхів

"Апостроф" розповідає, що не можна їсти в цей день і як завершити пост.

Мета Страсного тижня - вправа у стриманості, очищення душі від пристрастей і грішних думок, підпорядкування тіла і душі духу. У Страсний тиждень піддаватися негативним емоціям так само грішно, як пити вино і їсти м'ясо.

У Страсну п'ятницю доведеться повністю відмовитися від їжі. Це не тільки найсуворіший день Страсного тижня, але і найскладніший за весь період Великого посту. За біблійними переказами, саме в цей день був розп'ятий Ісус Христос.

Не дивлячись на сувору заборону, важливо не перестаратися, дотримуючись посту. Якщо у вас порушений обмін речовин, є будь-які хронічні захворювання, обов'язково потрібно проконсультуватися з лікарем. Постити не можна вагітним жінкам і дітям.

Якщо хтось не може дотримуватися суворого посту, то церковний статут наказує віруючим відмовитися від продуктів тваринного походження. Це м'ясо і всі м'ясні продукти (печінка, ковбаси та ін.), риба і морепродукти, яйця, молоко і кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, вершкове масло, сир та ін.).

Хворі і люди похилого віку можуть відмовитися тільки від м'яса або зовсім не робити обмежень в раціоні. Мандрівникам слід по можливості виключити з меню їжу тваринного походження.

Люди, зайняті важкою фізичною працею, також можуть не дотримуватися суворого посту в Страсну п'ятницю. Однак на послаблення під час Великого посту потрібно взяти благословення у священика.

У Страсну суботу можна повернутися до сухоїдіння. Можна їсти хліб, свіжі, квашені та сушені овочі, фрукти, а також гриби. Однак деякі віруючі продовжують повний пост ще й в цей день. І тільки на Великдень наступає розговіння, коли дозволено їсти все.