RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Видали квиток в один кінець: важкохвора українка розповіла, як застрягла в Індії через МОЗ

Українка з Кременчука Полтавської області Оксана Славунік і її чоловік Сергій опинилися в світовому епіцентрі пандемії COVID-19 - Індії. Жінка вже два роки чекає там на пересадку легенів. У ситуації, що склалася, сім'я звинувачує керівництво українського Міністерства охорони здоров'я.

Про це подружжя розповіло "Апострофу".

В очікуванні пересадки: як МОЗ кинув українців в Індії

Українка хвора на бронхоектаз - хвороба характеризується хронічними гнійними процесами в необоротно змінених (розширених, деформованих) бронхах, переважно нижніх відділів легень.

Жінка 24 години на добу перебуває на кисневому концентраторе вже четвертий рік.

"Тоді хвороба загострилася і мої легені просто перестали забезпечувати мене киснем. Тому апарат бере з атмосфери повітря, переробляє його і видає мені 95% чистого кисню", - говорить Оксана.

В Індію вона з чоловіком приїхала на початку квітня 2019 року. І з тих пір чекає пересадку легенів. Але в Індії змінилося законодавство, і іноземцям перестали виділяти донорські органи для пересадки, виділяють тільки місцевим.

"Але спочатку ми про це не знали. Ми намагалися і через посольство, і через Міністерство охорони здоров'я зрушити ситуацію з місця. Нас тут було дуже багато - 11 осіб. Але хтось не дочекався, хто повернувся додому, так як були сили і здоров'я і увірвався терпець. Що ж стосується мене, то лікарі наполягають, що я перельоту назад не перенесу", - говорить Оксана.

За її словами, в Індії змінили законодавство за 1,5 року до їхнього прильоту.

"Але українське МОЗ про це не сказало, хоча їм про це писало і посольство України в Індії, і багато пацієнтів про це повідомляли. Але навіть після того, як ми почали піднімати це питання, за півроку вони 5 або 6 чоловік ще відправили сюди. Можна сказати, що всім нам видали квиток в один кінець", - зазначила українка.

Нагадаємо, в Індії на тлі коронавірусної катастрофи почастішали випадки ураження людей небезпечними грибами.