RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Давайте дивитися в корінь: батько в'язня Кремля розповів, кому на руку затримання Протасевича

Затримання опозиційного білоруського журналіста, співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича після екстреної посадки літака в Мінську на руку Росії з кількох причин.

Про це "Апострофу" заявив батько затриманого в Білорусі колишнього в'язня Кремля Павла Гриба, Ігор Гриб.

За його словами, хоча Росія і Білорусь офіційно не оформили Союзну державу, на території Білорусі працюють представники російської ФСБ.

"У Мінську є підрозділ ФСБ, який виконує не тільки аналітичну роботу, там є і оперативники, які можуть застосовувати силові методи. Ви ж розумієте, що робота спецслужб однієї держави на території іншої повинна бути закріплена законодавчо. Тому я і кажу, що де- факто Білорусь і Росія - це вже союзна держава", - зазначив Гриб.

Він підкреслив, що у російських і білоруських прикордонників є загальна база: якщо хтось розшукується в Росії, то при перетині будь-якого пункту пропуску "висвічується" відповідна інформація і цю людину можуть затримати.

"Давайте подивимося в корінь проблеми з Протасевичем. Кому це вигідно? Я бачу, що в першу чергу це вигідно Російській Федерації. У Лукашенка стає менше можливостей для співпраці з Заходом. Таким чином він все більше буде залежати від Росії і глибше інтегруватися в РФ. Тому припускаю, що дана операція була скоординована ФСБ", - підсумував Гриб.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Українці, які перетинають кордон Білорусі, ставлять своє життя під загрозу - батько в'язня Кремля Ігор Гриб.