RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Компанія SpaceX відправила на МКС крихітних істот, які можуть вижити у вакуумі

Вантажний космічний корабель Cargo Dragon компанії Ілона Маска SpaceX провів успішну стиковку з Міжнародною космічною станцією (МКС), на вантажному кораблі були крихітні морські істоти - 20 тисяч тихоходок, більш відомих як "водяні ведмеді", які можуть вижити в суворих умовах на Землі та навіть в космічному вакуумі.

Про це повідомляє Associated Press.

Крім того, Cargo Dragon віз 128 бобтейлов, а також рослини перцю чилі та саджанці бавовни.

Зазначається, запущені в замороженому вигляді, ці мікроскопічні екстремофили, під назвою тардігради, будуть розморожені та відроджені на борту космічної станції. Виявивши гени, що лежать в основі адаптованості тварин, вчені хочуть краще зрозуміти стреси, яких зазнає людський організм під час тривалого перебування в космосі.

Дитинчата кальмарів бобтейлов - частина дослідження, присвяченого взаємозв'язку між корисними бактеріями і тваринами-господарями.

Тардігради - крихітні міліметрові безхребетні, які вважаються близькими родичами членистоногих (комах, ракоподібних). Вони живуть по всьому світу: у вологому моху, на квіткових рослинах, в піску, в прісній воді, в море.

Фото: dainamtechnology.com

Особливістю тардіградов є їх здатність витримувати надзвичайно низькі температури, екстремальні сушки, повні вакууми. При несприятливих умовах вони переходять в стан «тюн», при якому тіло висихає і виглядає як кулька. У цьому стані їх метаболізм може знизитися до лише 0,01% від його нормальної швидкості. Тардігради можуть виживати як тюни десятиліттями, поки не дочекаються сухих умов.

Раніше ми писали, аерокосмічна компанія Firefly Aerospace оголосила про укладення контракту з SpaceX на запуск свого шатла Blue Ghost на Місяць в 2023 році.