RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Ми бачимо тільки вершину айсберга: в Києві пройде масштабна акція солідарності з білорусами

У Києві у вівторок, 27 липня, біля пам'ятника Тарасу Шевченку відбудеться акція в зв'язку зі святкуванням Дня Незалежності Білорусі.

Про це в ефірі "Громадське радіо" розповів колишній білоруський політв'язень, лідер Руху Солідарності "Разам" В'ячеслав Сівчик.

Початок акції - о 18:00. Відбудеться концерт за участю білоруських та українських музикантів і літераторів. Організатори заявили, що, зокрема, в ньому візьмуть участь народні артисти України Кирило Стеценко та Тарас Компаніченко, лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк. Ведучим концерту буде відомий білоруський шоумен, фронтмен групи DaVinci Денис Дудинський, який рік тому підтримав страйк проти режиму Лукашенка, втративши роботу на телестудії, але зберігши ім'я. У червні 2021 року вони з дружиною виїхали в Україну.

Нагадаємо, свято відзначалося 27 липня в зв'язку з прийняттям в цей день в 1990 році Декларації про державний суверенітет. У 1996 році тодішній президент Олександр Лукашенко незаконно скасував його.

"Я запрошую всіх на мітинг... Мета тільки одна - солідарність з білоруським народом. Сьогодні в Білорусі гуманітарна катастрофа. Білорусі зараз дуже важко, реально повернулися сталінські часи. Репресії, які відбуваються - просто нелюдські", - сказав Сівчик.

Політика терору і масових репресій проводиться в країні, починаючи з серпня 2020 року.

"Ситуація страшна. Ми бачимо тільки вершину айсберга. Убито значно більше людей, ніж зараз відомо. У Києві нещодавно проводили акцію пам’яті героя Білорусі Вітольда Ашурка. Він був закатований у колонії міста Шклов. Він був саме вбитий, тому що написав в листі, що багатьох політичних в’язнів в колонії помічають жовтими бірками. Це те саме, що було у часи Другої світової війни. Саме за ці слова Вітольда убили...

Така ж страшна ситуація з політв’язнями. Офіційна кількість — 560 людей, а реально їх набагато більше. Політичний терор та репресії відбуваються по всій Білорусі, військові патрулі ходять Мінськом з вересня 2020 року. Кожного дня приїздять «Чорні воронки» у новому форматі, тепер це тоновані бусики, відбуваються обшуки, арешти, закриті суди. Відбуваються абсолютно страшні речі. Катування у в’язницях стали щоденним розпорядком, тому багато людей зараз змушені тікати з Білорусі", - розповів опозиціонер.

Як повідомляв "Апостроф", невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко загрожує Європі початком третьої світової війни через введені санкцій.