RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В российской глубинке творится кошмар: морга нет - тела умерших хранят на балконах

У Росії в Нанайському районі Хабаровського краю немає де ховати покійників через відсутність моргу. Тіла померлих складають на балконах, верандах, обкладаючи їх пляшками з холодною водою до поховання.

Про це повідомляє Dvhub.ru.

Проблема з моргом існує вже близько двох років. Колись він був в райцентрі Троїцькому, однак будівлю закрили на затяжний капітальний ремонт. Все ще ніяких просувань у відкритті моргу не відбулося, а люди із зими небіжчиків ховають на балконах, у дворах і верандах до процедури поховання. Все ускладнює літня спека.

"При жарі вище 30 градусів ми змушені морозити воду в пляшках і обкладати покійних. При цьому трупи на балконах зберігаються. Повне беззаконня з боку влади", - розповіла одна з місцевих мешканок.

На розтин трупів возять в місто Хабаровськ, що буває складно для багатьох жителів сіл. Так, село Троїцьке знаходиться в 195 км від міста, а Комсомольськ-на-Амурі - в 220 км.

"Мій колега недавно ховав батька, а так як у нього не було грошей відвезти тіло до Хабаровська, йому довелося три дні тримати його в лазні. Він просив допомоги, щоб йому допомогли відвезти тіло в Хабаровський морг, але прохання залишилося без відповіді: нібито, навіщо його кудись везти, якщо розкривати не треба - помер він з природних причин. І такі історії у нас постійно: ті, у кого немає коштів відвезти померлих в місто, тримають їх на балконах", - зазначила мешканка Троїцького.

Вона додала, що новий морг тільки обіцяють, а старий був в аварійному стані: підлога зламана, дах зруйнований, обладнання нікуди не годилося.

Чиновники ж придумують різні способи вирішення цієї проблеми, однак назвати конкретні терміни, коли хоч що-небудь буде зроблено, місцева влада поки не може.

"Документи на капітальний ремонт моргу готові, узгоджені. Проводиться експертиза. Ремонт запланований на 2021 рік. Тіла померлих не ріжуть в ЦРЛ з лютого 2020 року через відсутність лікаря. Тіла на судово-медичний розтин лікарня не доставляє", - розповідали ще в березні 2021 року в регіональному МОЗ.

Питання мало бути вирішене ще протягом 9 місяців з листопада 2020 року, як зобов'язав суд за позовом прокуратури. Повинні були привести патологоанатомічне відділення в робочий стан.

Подібна проблема є і в Верхньобуреїнському районі, де теж немає моргу і люди возять тіла своїх родичів для розтину на поїздах.

Нагадаємо, в Росії, в місті Сиктивкар, жінка померла біля лікарні, тіло пролежало шість днів.