RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Тарифы на горячую воду - почему приходится платить больше

Зараз у багатьох українців вже давно стоять лічильники на всілякі комунальні послуги. У тому числі і на воду. Це набагато краще, ніж абонентська плата, так як ви віддаєте гроші рівно за те, що спожили. Ні для кого не секрет, що в разі відсутності лічильника комунальники могли виписувати громадянам просто "космічні" рахунки. Однак поява лічильників в більшості квартирах не вирішила проблему до кінця і не набагато поліпшила якість послуг, що надаються.

У тому, чому багато українців досі платять більше, розбирався портал "Апостроф".

Як виявилося, з цього року змінилися деякі правила оплати гарячого водопостачання. Як розповів "Апострофу" киянин, який проживає в новому будинку, де у всіх мешканців є індивідуальні прилади обліку, "комунальники" з "Київтеплоенерго" поставили власників квартир перед фактом, що тепер вони повинні оплачувати гарячу воду не тільки за лічильником, а й різницю з показником загальнобудинкового лічильника - пропорційно обсягам споживання.

Раніше така методика діяла (і продовжує діяти) щодо опалення, що зрозуміло, так як батареї є не тільки в квартирах, але і в під'їздах, і за це теж треба платити.

Але звідки взялися невраховані обсяги гарячої води, якщо, звичайно, мова не йде про підігрівання басейну на даху?

"Різниця в показаннях виникає через втрати всередині будинку", - пояснив "Апострофу" експерт в сфері ЖКГ Сергій Дяченко.

У цьому ж бачить причину і глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Втрати гарячої води відбуваються в будинкових мережах. Вони не утеплені, більшість з них в поганому стані. Тому втрати гарячої води в будинку іноді досягають 20-25%", - сказав експерт в коментарі виданню.

Але є й інші причини, і головна з них - людський фактор.

Не секрет, що підприємливі громадяни завжди прагнули платити менше, для чого використовували найрізноманітніші хитрощі. Найпростіший і ефективний спосіб "обдурити" лічильник - поставити магніт, щоб уповільнити його хід. При цьому деякі народні умільці примудрялися перенаправити лічильник в зворотному напрямку - тобто у них споживання електроенергії не росло, а зменшувалася.

Очевидно, що подібні "хитрощі" використовуються і зараз. Тому не дивно, що виникає різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника і деяких квартирних приладів.

Крім того, окремі недобросовісні мешканці роблять врізки в загальнобудинкові мережі, що дозволяє їм користуватися неврахованими об'ємами гарячої води. Наприклад, для обігріву підлог. І такі є в тому самому будинку, про який йшлося вище.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Платити за сусіда: як комунальники на рівному місці" доять "українців".