RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Чому Різдво відзначають у різні дні: відповідь на "вічне" питання

Наближається одне з найбільших християнських свят - Різдво Христове. Християни західного обряду святкують день народження Спасителя 25 грудня, а східного – 7 січня.

"Апостроф" розповідає, у чому причина цієї відмінності.

Насправді Різдво й ті й інші відзначають в один день – 25 грудня. Проте католики роблять це за григоріанським календарем, а православні та греко-католики - за юліанським.

"Юліанським" календар називається тому, що його ввів Юлій Цезар, проте календар виявився не зовсім точним. Земля обертається навколо Сонця близько на 12 хвилин повільніше, ніж вважали у стародавньому Римі. З цієї причини календар почав зміщуватися і за півтори тисячі років відстав на цілих 10 днів.

Папа Римський Григорій XIII вирішив реформувати юліанський календар. Він розпорядився "вважати" деякі роки, які раніше були високосними - невисокосними. Це дозволило скоротити розбіжність до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, пропустили 10 днів: у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15. Реформований календар отримав назву "григоріанський".

Однак деякі країни, зокрема українські землі, які пізніше були в Російській імперії, продовжили жити за старим календарем. Згодом Українська Народна Республіка перейшла на григоріанський календар. Його запровадили і більшовики. Церква ж, яка не хотіла підтримувати комуністів, залишилася юліанською. Тим часом, на сьогоднішній день неточність юліанського календаря становить уже 13 днів.

Нагадаємо, раніше синоптики розповіли, чи варто українцям чекати снігу на 25 грудня - Католицьке Різдво.