RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Звідки з'явилася традиція на день святого Миколая ховати подарунки під подушку та в шкарпетки

Мабуть, найвідоміша традиція на День Святого Миколая - це ховати подарунки під подушку або в шкарпетки. Зазвичай батьки в такий спосіб дарують подарунки своїм дітям. Робиться це у ніч проти 19 грудня. Але чому звичай саме такий?

Видання "Сегодня" розповіло, звідки пішла найзнаменитіша традиція на День Святого Миколая Чудотворця.

Історія свята.

Святий Миколай Чудотворець є прототипом доброго Санти чи Діда Мороза. Але, на відміну від них, ця особа аж ніяк не казкова, а цілком реальна. Микола Угодник жив приблизно у період з 270 по 345 рік у Лікії. Він був істинно віруючим християнином і прославився багатьма добрими справами та чудесами. За це його й прозвали Чудотворцем.

Микола врятував від вірної смерті трьох обвинувачених воєначальників, позбавив рідне місто Мири від тяжкого голоду, неодноразово визволяв бідних на суші та на морі.

Одна з легенд свідчить, що якось Микола допоміг бідному батькові видати своїх доньок заміж. За старих часів наречені без посагу не вважалися завидними. Микола ночами приходив до будинку цього чоловіка і підкидав йому через вікно золото. Завдяки цьому дівчата змогли здобути щастя у заміжжі.

Також Микола часто приносив до будинків знедолених теплі речі, іграшки та їжу. Робив він це потай, щоб ніхто не знав, бо добро має бути скромним. Якось городяни все ж таки побачили, як Микола кладе подарунки, Тоді вони й зрозуміли, хто весь цей час це робив, і рятував бідняків.

Традиції на День Святого Миколая Чудотворця

Після смерті Микола був канонізований як святий. На згадку про його доброту люди й самі почали підкладати вночі під подушки подарунки своїм близьким.

Дітям прийнято розповідати, що святий Миколай протягом усього року записує у свою чарівну книгу гарні та погані вчинки дітей. А коли настає ніч з 18-го на 19 грудня, він приходить у будинок до кожної дитини і нагороджує їх, хто що заслужив: слухняним підкладає під подушку солодощі, а неслухняним – різки.

Крім цього існує версія, що підкинутий у вікно мішечок із золотом потрапив у шкарпетку, яка висіла над каміном і сушилася. Тому в західних країнах популярна традиція класти подарунки на святого Миколая в заздалегідь підготовлені шкарпетки біля каміна.

Раніше ми також публікували 6 цікавих фактів про Святого Миколая та Діда Мороза.