RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Де і чому Новий рік відзначають не 1 січня

В Україні та у більшості країнах пострадянського простору звичним є святкувати Новий рік 1 січня. Однак, не усі держави дотримуються таких традицій, а у деяких країнах відзначати це свято взагалі заборонено.

“Апостроф” розповідає, де і чому не святкують Новий рік або святкують його в інший день.

Ізраїль

Жителі цієї країни відзначають Новий рік за Єврейським календарем. Згідно нього, початок року припадає на осінь – кінець вересня-початок жовтня. Свято Нового року у ізраїльтян називається Рош га-Шана. Традиційно дата святкування випадає на середу, п’ятницю або неділю. А 1 січня в Ізраїлі – звичайний робочий день.

Саудівська Аравія та інші мусульманські країни

У цих країнах святкування Нового року заборонено законом. Крім цього, забороняється також продавати святкові атрибути, за цим суворо стежить поліція. Такі заборони пов'язані передусім з релігійними аспектами. Аналог нашого Нового року там відзначають за місячним календарем у день весняного рівнодення. Така ж ситуація в Ірані, де святкують Новий рік 22 березня, а також у Казахстані, Киргизії, Туреччині, Афганістані та інших мусульманських країнах.

Китай

Китайці люблять Новий рік і зазвичай відзначають його масштабно, але не 1 січня, а в один день в період з 21 січня по 21 лютого. Визначається день, коли з'являється другий молодик після зимового сонцестояння, у цей день і святкується китайський Новий рік.

Індія

Оскільки Індія славиться великою кількістю культур, то дата святкування Нового року у кожної культури різна. На державному рівні початок року святкують 22 березня. Але традиції відрізняються, залежно від місцевості. На півдні Індії Новий рік святкую в середині осені, а в штаті Керала – 13 квітня.

Південна Корея

Попри те, що у корейців 1 січня – вихідний день, у цій країні надають перевагу святкуванню Корейського Нового року – Соллаль. Свято припадає на початок січня за місячно-сонячним календарем.

Раніше ми писали список святкових локацій на Різдво та Новий рік у Києві.