В Україні спостерігається зростання цін на харчові продукти. Традиційний український індикатор у вигляді "борщевого набору" суттєво подорожчав.
Про це повідомило видання "Дзеркало тижня".
Так, протягом року (з листопада 2020 року по листопад 2021 року), ціни на буряк, картоплю, цибулю, моркву та капусту відчутно зросли. Деякі позиції майже на 50%. Інші інгредієнти у середньому подорожчали на третину.
При цьому варто враховувати, що у перші місяці календарного року спостерігається зниження пропозиції. Цей фактор завжди працює проти споживачів і у другій половині сезону ціни йдуть вгору.
Це можна показати на прикладі буряку:
У січні 2021 року буряк продавався приблизно за ціною 6,4 грн/кг. У травні – вже 10,67 грн., у червні – 17,65 грн. І тільки після цього крива почала йти вниз. Зараз вартість буряку в магазинах становить 10 – 11 грн/кг. На ринку – трохи дорожче.
А що ж там із картоплею? Картоплі цього року зібрали достатньо (21,3 мільйона тонн). Проте овочесховища потребують опалення. Ціновий пояс знову зав'язується на енергоносіях. Ще один парадокс: картоплю в магазинах зараз можна купити плюс-мінус за ціною 10–11 грн/кг. (Якщо фасована та мита – близько 30 грн/кг).
Такий же, але на базарі, дешевший за 20 грн/кг зараз уже не знайдеш. І це навіть ще не лютий-березень. Щоправда, і картопля з городу виглядає набагато привабливішою і найчастіше якіснішою за товар із супермаркету.
Раніше ми повідомляли, скільки буде коштувати свинина в Україні.