RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні стрімко дорожчає популярний овоч: у чому причина

Цього тижня темпи зростання ціни на білокачанну капусту значно прискорились, зважаючи на інтенсивне подорожчання і до цього моменту. Причиною називають стабільно високий попит на капусту і на внутрішньому ринку, і з боку експортно-орієнтованих компаній.

Про це інформує "Апостроф" з посиланням на дані аналітиків проєкту EastFruit.

У поточному сезоні обсяги пропозиції білокачанної капусти в Україні помітно менші в порівнянні з минулим роком. Така ситуація зумовлена скороченням площ під вирощування цього овоча.

Станом на сьогодні українські фермери готові відвантажувати капусту не менше, як за 15-17 грн/кг. У середньому це в 1,5 рази дорожче, ніж у кінці минулого тижня. Експерти вважають, що основна причина такої ситуації - реекспорт української капусти в Росію через Білорусь. Через ажіотаж на ринку капусти в Росії, попит білоруських експортно-орієнтованих компаній в Україні зріс у кілька разів за останній тиждень.

"З огляду на сьогоднішню ситуацію на ринку білокачанної капусти в Україні, якихось передумов до зниження відпускних цін на цю продукцію до кінця поточного сезону ми не бачимо. Зняти напругу на внутрішньому ринку за рахунок поставок імпортної продукції буде важко, тому що вже сьогодні основні наші постачальники даної продукції, зокрема Польща, закривають нестачу пропозиції капусти одночасно в Україні та РФ, де на сьогоднішній день відчувається гострий дефіцит пропозиції білокачанної капусти", - дав коментар Олександр Хорев керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

У результаті ми маємо у 7 разів вищу ціну на капусту в порівнянні з 2021 роком за аналогічний період. Крім цього, більшість українських виробників зараз стримують продаж капусти, щоб продати її за ще вищою ціною навесні.

Раніше "Апостроф" повідомляв про подорожчання хліба в лютому в Україні: найгіршого варіанта уникли.