RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Потрібно було діяти: генерал вказав на помилки Києва під час захоплення росіянами Криму

У 2014 році збройні сили України, навіть незважаючи на свій небоєздатний стан, могли дати відсіч Російській Федерації і не дозволити їй захопити Кримський півострів. Проте Крим віддали без жодного пострілу. Навіть тоді в інформаційному просторі були різні ідеї, чому ми діємо так, а не інакше.

Колишній заступник начальника Генерального штабу України генерал-лейтенант Юрій Думанський вказав на головні помилки Києва під час захоплення Криму Росією.

"На той час склалася така ситуація, коли відбувся один Майдан, потім другий, в інформаційному просторі були різні ідеї, чому ми робимо так чи інакше.

Загалом, військовий складає присягу на вірність народу України - це дуже важливо, тому що політики приходять і йдуть, а народ залишається на своїй території, і ми передусім маємо думати про свій народ.

Але ми, як і ЗСУ, залежимо від політиків. Отож тодішня внутрішня політика була сформована взагалі некоректно та незрозуміло. Майдан ставив перед собою одні цілі, а ті, хто прийшов до влади, розвернулися в іншому напрямку.

За ситуацію в Криму передусім відповідала СБУ. Це її функції – у мирний час знати, що відбувається на тих чи інших теренах. Вони повинні були правильно формувати ту чи іншу позицію та передавати її військово-політичному керівництву, яке доповідає вищому політичному керівництву, яке своєю чергою має правильно прийняти відповідне рішення.

Які були посили на території Криму у лютому- 2014 року? Тримайтеся, ви повинні щось робити — робіть. Ви що, не читаєте статуту внутрішньої служби? Він взагалі не передбачає застосування зброї та відображення агресії. Там мали бути зовсім інші дії. Повинні були вводити якщо не військовий стан, то надзвичайний стан точно і оголосити про проведення антитерористичної операції. Для цього вистачало сил та коштів.

Якщо ми говоримо, що там були зрадники, немає питань. Де не було зрадників? На Львівщині є спецпідрозділи, є Нацгвардія, внутрішні війська на той час. Хмельницька, Тернопільська, Рівненська області – там не зрадники. Перекидаємо та створюємо угруповання для вирішення тих чи інших завдань. Але цього не сталося.

По кожному військовому, який приніс присягу, потрібно розбиратися щодо ситуації, чому це так сталося. Але як він мав діяти, якщо в нього на території Криму залишилися сім'я та рідні? Чому евакуацію не здійснили? Їх же треба було евакуювати для того, щоб вони були впевнені, що нічого не загрожує сім'ї, рідним та близьким.

У цей час необхідно було вводити військовий стан на території Криму та діяти згідно з правилами. Усі військові знають, що робити у цьому випадку. Просто треба було завести це у правильне юридичне поле, і кожен діяв би відповідно”, - пояснив Думанський.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа": не потрібно лякати українців, килимового бомбардування не буде - генерал Юрій Думанський