RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Першу відому операцію вуха зробили понад 5 тисяч років тому: фото знахідки

Дослідники виявили перші відомі докази операції на вухах у черепі віком 5300 років із дольмена Ель-Пендон, мегалітичної гробниці в провінції Бургос, на півночі центральної Іспанії.

Про дивовижну знахідку повідомляє "Апостроф" з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports.

За допомогою радіовуглецевого аналізу встановлено, що дольмен був побудований на початку 4-го тисячоліття до нашої ери. Він складається з центральної похоронної камери з довгим вхідним проходом. Огородження було створено з великих стоячих каменів, навколо яких з каменю та ґрунту був побудований курган. Другий етап використання в останній чверті 4-го тисячоліття до н.е.: відбулося перетворення похоронної камери на колективний могильник й оссуарію. Протягом наступних кількох століть до камери було додано близько 100 тіл. Тіла були розчленовані, а останки переміщені та перемішані. Це не було випадково, адже вчені знайшли знайдено щонайменше 15 різних груп черепів і тазів.

Фото: thehistoryblog

У липні 2018 року археологи розкопали череп з другого етапу похоронного використання в дольмені Ель-Пендон. Він був зламаний, але нейрокраніум був цілий і на місці, як і носова кістка, вилиці та нижня щелепа. Череп лежав на правому боці до входу в поховання. Дослідження черепа показало, що він належав жінці, ймовірно, похилого віку, оскільки вона втратила всі зуби, а її щитовидний хрящ був повністю окостенілим.

Остеологічне дослідження та КТ показали, що зовнішні слухові проходи обох вух були розширені. Краї порожнин гладкі, без переломів і мозолів. Ці порожнини були розширені за допомогою трепанації, найдавнішої хірургічної техніки відповідно до археологічних записів. Сім порізів на краю трепанаційної порожнини на лівому вусі є ще одним свідченням хірургічного втручання. Враховуючи ранню дату цієї знахідки, метал тут не був задіяний. Трепанацію та розрізи виконували кам’яними знаряддями.

Фото: thehistoryblog

Внутрішні поверхні порожнин показують ознаки резорбції кісток, які часто спостерігаються при мастоїдиті, інфекції соскоподібної кістки відразу за вухом і при абсцесах соскоподібного відростка. Інфекція середнього вуха може легко поширитися на пористу соскоподібну кістку. До появи антибіотиків мастоїдит від вушних інфекцій був основною причиною смерті дітей, які більш схильні до інфекцій середнього вуха. Однак пошкодження цього черепа не мають ознак, які спостерігаються при дитячих вушних інфекціях. Це була недавня хвороба. Цей череп демонструє чіткі ознаки регенерації та ремоделювання кісток.

Гіпотеза, запропонована в цьому дослідженні, полягає в тому, що людині, якій належав череп, ймовірно, провели хірургічне втручання на обох вухах. Виходячи з відмінностей у перебудові кісток між двома скроневими кістками, виявилось, що процедура спочатку була проведена на правому вусі через патологію вуха, яка була достатньо тривожною, щоб вимагати втручання, яке ця доісторична жінка пережила. Однак неможливо визначити, чи виконувались обидва втручання майде водночас, чи пройшло кілька місяців, чи навіть років. Таким чином, це найраніші задокументовані докази операції на обох скроневих кістках, а отже, найімовірніше, перша відома радикальна мастоїдектомія в історії людства.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в Перу знайшли мумії шести дітей, смреть яких була частиною ритуалу.