RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Відомий історик пояснив, чому росіяни ненавидять та вбивають українців

За російською мегаломанією (марення величі) стоїть глибоко прихований комплекс неповноцінності. Росіяни не можуть зрозуміти, як після перемог над Наполеоном і Гітлером вони живуть гірше, ніж французи та німці.

Таку думку висловив професор Українського Католицького університету Ярослав Грицак.

Він розповів про те, що за реальним президентом РФ Володимиром Путіним стоїть колективний Путін російського народу.

"Путін не просто колективний - він повторюється. За останні двісті років Росія пройшла кілька періодів лібералізації. Кожен із цих періодів, на жаль, змінювався періодом репресій. Достатньо того, що Путін прийшов до влади після реформ Горбачова та Єльцина" , - розповів він.

Історики називають такий феномен "російським маятником". Через його коливання Росії так і не вдалося сформувати громадянське суспільство. Росіяни залишаються "спільнотою васалів з низькою довірою та солідарністю. Якщо у їхніх власних стосунках цього не вистачає, чому вони мають бути солідарними із сусідами?"

"Минуле і сьогодення українців дають їм особливе уявлення про російську історію. Навіть у періоди демократизації погляд російської влади на українське питання не був дружнім. Українська мова була офіційно заборонена двічі під час ліберальних реформ Олександра II. Горбачов стверджував, що самі українці не хочуть, щоб діти вивчали українську мову" , - продовжує професор.

Грицак переконаний у тому, що за російською мегаломанією стоїть глибоко прихований комплекс неповноцінності.

"Росіяни не можуть зрозуміти, як після перемог над Наполеоном і Гітлером вони живуть гірше, ніж французи та німці. це не для нас.Росія — це не країна, а окрема цивілізація, а тому «західні правила» для нас неписані. Відповідно, багато росіян готові самі терпіти неймовірні страждання або ж наносити такі ж страждання своїм сусідам, аби довести усьому світові свою велич", - розповів історик.

Російське питання, на думку історика, навряд чи виняткове. Воно існує паралельно німецькому, польському, єврейському та іншим питанням європейської політики. Всі вони були вирішені часто кривавими конфліктами та невимовними стражданнями.

Але, нарешті, цим націям вдалося створити власні країни з функціональною демократією та відносним економічним благополуччям. Тепер черга за українцями”, - резюмував Грицак.

Зазначимо, у Німеччині рашист із монтуванням напав на українського волонтера .