RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна зробив крок до підписання Стамбульської конвенції: у чому її важливість

18 червня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. І вже в понеділок, 20 червня, його повинні розглянути на засіданні парламенту. Цей крок захистисть українців від домашнього насильства та прискорить вступ до Євросоюзу.

Це рішення опублікували на офіційному вебпорталі Верховної Ради України.

Стамбульська конвенція ініціює встановлення кримінальної відповідальності за насильство стосовно жінок та визначити покарання. До того ж документ передбачає механізми захисту і жінок, і чоловікі, які зазнали домашнього насильства.

Ратифікація конвенції надасть експертам Ради Європи можливість стежити, як Україна виконує свої зобов'язання згідно із документами. Водночас Україна зможе вимагати посилення відповідальності для тих, хто скоїв злочин проти українки за кордоном, та притягувати до відповідальності кривдників з українським громадянством, що перебувають за кордоном.

Цей Стамбульський протокол включає рекомендації для дієвої медичної, правової, психологічної та психіатричної фіксації наслідків насильства над людиною (катування, жорстоке або принизливе поводження). Крім того, протокол дає розширений опис етичних кодексів у відповідних сферах.

Варто зауважити, що Україна брала участь у підготовці Стамбульської конвенції проти насильства, однак протягом більше 10 років не спромоглась її ратифікувати, оскільки проти неї виступали Всеукраїнська рада церков та деякі депутати, які вважали, що нібито документ про покарання насильників "нав'язує гендерну ідеаологію".

"Стамбульська конвенція – це не про "пропаганду гомосексуалізму і одностатевих шлюбів", це не про "загрозу традиційним цінностям. Стамбульська конвенція – це про запобігання усім формам насильства проти жінок та про рівність між жінками й чоловіками. Це – надзвичайно важливий документ! Без нього українки не можуть почуватися до кінця захищеними та рівноправними.Без нього неможлива повноцінна відповідальність за всі форми насильства (психологічне, фізичне, сексуальне та економічне). Без нього кожного разу новий чиновник в якійсь структурі буде щось собі додумувати щодо рівності, реагування на насильство - це стратегічний документ", - наголосила виконавча директорка "Української фундації громадського здоров’я", директорка представництва HealthRight International в Україні Галина Скіпальська.

Євросоюз регулярно закликав Україну ратифікувати Стамбульську конвенцію (на це було 10 років). Представництво ЄС, Консультативна місія ЄС, Офіс Ради Європи в Україні теж постійно наголошували, що українській владі потрібно імплементувати всі положення чинного законодавства й посилити систему заходів реагування на домашнє насильство, посилити нарощування потенціалу з цих питань та припинити негативне ставлення до вищезазначених питань серед нардепів та інших представників влади.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Києві працює притулок для жінок, які зазнали домашнього насильства.