RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Побори у школах: як на Заході здають гроші "на штори"

В Україні стали звичними побори в освітніх закладах, які частина батьків критикує, а частина - схвалює. За кордоном подібна практика теж існує, але в значно менших масштабах.

Про це у коментарях "Апострофу" розповіли українські емігранти.

Так, якщо в Україні батьки розділені на два табори, де одні - не проти здати на штори та шпалери для дітей, а інші - вдруге після сплати податків платити не хочуть, у Європі такі побори - більше виняток.

За словами переселенки з Василькова на Київщині Ганни Рибалкіної, донька якої навчається у другому класі в Німеччині, можуть збирати гроші хіба що на екскурсії.

"Це більше як виняток у Німеччині. На одну екскурсію потрібно було здати 10 євро за дорогу до сусіднього міста. Вдруге 5 євро на солодкий стіл", - зазначає вона.

Українська емігрантка Анастасія Шкала з канадським досвідом розповідає, що скидають у школі гроші тільки на канцелярію, а гроші на подарунки вчителю, школі, святкування, ремонти - ніхто не збирає.

"На початку року здали 45 доларів на канцелярію, її потім видають у школі всім і більше нічого не треба купувати, на штори не здають. Батьків ніхто нікуди не кличе: ні мити класи, ні ремонтувати школи, ні здавати гроші на заходи, ні прикрашати зали… Вся комунікація через класного керівника, оголошення - через сторінку у ФБ… У нас був випуск із молодшої школи… Ніхто не здавав на подарунки вчителю, школі, не збирав гроші на святкування у ресторані з лімузином, немає дрес-коду. Школа запросила на урочисту частину, після чого - всі вільні”, - наголошує вона.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Співаючі директори та жодної "домашки": як навчаються на Заході українські школярі