RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Свято Судного дня: 18 цікавих фактів про Йом-Кіпур

Євреї всього світу відзначають Йом-Кіпур - одне з найважливіших свят в іудаїзмі. Його святкують на десятий день сьомого місяця Тішрі, що у 2022 році відповідає 4-5 жовтня.

"Апостроф" публікує 18 цікавих фактів про Йом-Кіпур.

1. На Йом-Кіпур євреї дотримуються суворого посту, проте незважаючи на заборону їжі та пиття, в єврейській традиції цей день вважається важливим та урочистим святом. Мішна (давньоєврейська релігійно-юридична збірка) стверджує, що Йом Кіпур – один із найрадісніших днів у році.

2. Йом-Кіпур – день закінчення сорокаденного періоду духовного очищення. Піднявшись духовно, євреї віддаляються від усього матеріального і стають подібними до ангелів. Всевишній очищує свій народ від гріхів.

3. Після тшуви (каяття) прощаються провини, вчинені людиною по відношенню до Всевишнього. Гріхи стосовно людини прощаються також після тшуви, і якщо постраждалий вибачив кривдника. Також, по можливості, мають бути виправлені наслідки гріха.

4. Йом Кіпур відзначається 10 тишрея за єврейським календарем. У перекладі з івриту – День Спокути, а зовсім не Судний День, як пишуть багато російськомовних джерел. Цього дня, згідно з єврейською традицією, остаточно затверджується вирок, винесений у Рош га-Шана.

5. 10 тишрея – єврейський народ також вдруге отримав дві скрижалі із Десятьма заповідями. Фактично день здобуття Тори.

6. Йом Кіпур – єдиний із семи постів року, заповіданий у Торі.

7. "Шабат шабатон" (суботня субота) - так Йом Кіпур названий у Торі. Цього дня діють усі заборони на будь-яку роботу, як і до шабату, але зі своїми, специфічними правилами.

8. Існує звичай здійснювати обряд "капарот": беруть півня (для чоловіка) або курку (для жінки) і крутячи птицю над головою, читають спеціальну молитву зі словами "Це спокута моя, це заміна мені...". Символічно це переносить гріхи людини на птаха.

9. Перед початком посту на Йом Кіпур їдять щось на кшталт пельменів – креплех.

10. Центральний елемент Йом Кіпура – суворий 25-годинний пост – заборонено і їсти і пити. Від поста звільняються діти та серйозно хворі.

11. Усього в Йом Кіпур існує п'ять заборон: їсти і пити; вмиватися та купатися; умащуватися кремами та оліями; носити шкіряне взуття; вступати у подружню близькість.

12. Це єдиний день у році, коли за часів Храму первосвященик міг заходити у Свята Святих і вимовляти чотирилітерне ім'я Бога – тоді ще його точна вимова була відома.

13. Йом Кіпур – єдине з великих свят, що у діаспорі не подвоюється, т.к. дуже важко тримати пост протягом двох днів. Він також ніколи не припадає на п'ятницю чи неділю.

14. Це єдиний пост, який у разі випадання на шабат не переноситься на наступний день.

15. Молитви в Йом Кіпур зазвичай дуже довгі через велику кількість вставок. Їх також найбільше за кількістю – аж п'ять: Маарів, Шахарит, Мусаф, Мінха та Неїла.

16. У назвах свят Пурим та Йом а-Кіпурім (вживається і така форма, у множині) є щось спільне і зв'язок справді є. Слово "Кіпурім" можна прочитати як "ке-Пурім" (як Пурім). Якщо Йом Кіпур євреї досягають духовної висоти постом і молитвою, то Пурім - трапезою і веселощами.

17. В Ізраїлі цього дня не працює транспорт, а шосе та дороги порожні. Діти користуються цим і роз'їжджають на велосипедах, тому жартома цей день називають - "свято велосипедів".

18. Є вираз "єврей Йом Кіпура", про людину, яка з'являється в синагозі дуже рідко, як правило, в Йом Кіпур.

Раніше "Апостроф" публікував 9 цікавих фактів про єврейський Новий рік Рош га-Шана.