RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Сьогодні День визволення України від фашистських загарбників: що потрібно знати

28 жовтня в Україні відзначається День звільнення від фашистських загарбників. Цього дня традиційно вшановують пам'ять воїнів, які загинули в боях за визволення України у Другій світовій війні.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції цього дня.

Щорічну дату святкування – 28 жовтня, було встановлено 20 жовтня 2009 року Указом Президента України № 836/2009 "Про День визволення України від фашистських загарбників". Цей день відзначається всенародно, але особливим свято є для учасників тієї війни - ветеранів, в'язнів концтаборів і в'язниць, а також усіх тих, хто жив у ті непрості дні.

Україна звільнялася від гітлерівських військ поетапно: у грудні 1942 року було звільнено перші населені пункти – східний район Донбасу, у серпні 1943 року – Харків. Потім була важка битва за Дніпро, в результаті якої фашисти були вигнані з Києва.

Читайте також: Напад Німеччини на СРСР: рідкісні фото перших днів війни

Апогей битви за Україну припав на період з осені 1943 до осені 1944 років, коли на території нашої країни була зосереджена приблизно половина Радянської армії.

Завершенням визволення України стала Карпатська операція, яка розпочалася 9 вересня 1944 року настанням 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на нинішні кордони України.

Раніше "Апостроф" публікував архівні фото та відео, як Німеччина 1941-го бомбила Київ.