RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Спорожніли тисячі робочих місць: як мобілізація позначилася на Росії

Випадання з життя значної частини населення Росії в результаті мобілізації не може не позначитися на економічній ситуації в країні, оскільки спорожніли сотні тисяч робочих місць.

Як показав досвід, у мобілізації російські військкомати закликають усіх без розбору, не звертаючи уваги на те, чим людина займається, – каже керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Читайте також: Їм потрібне гарматне м'ясо: у розвідці розповіли, що буде з мобілізацією в РФ

Тому серед "чмобіків" трапляються і звичайні чорнороби, і висококваліфіковані фахівці. І якщо некваліфікованих працівників досить легко замістити іншими некваліфікованими працівниками, то втрата фахівців спричиняє досить значні проблеми для підприємств, де вони працюють.

За словами експерта, великі підприємства в основному мають проблеми із заміщенням середнього керівного складу та провідних фахівців. Однак більшості з них вдається зберегти дієздатність, оскільки серед великої кількості працівників все ж таки можна знайти більш-менш рівноцінну заміну.

"А от підприємства малого бізнесу, як правило, мають дуже вузьку спеціалізацію, і їхня діяльність часто залежить від одного кваліфікованого фахівця, тому втрата такої людини у більшості випадків означає смерть бізнесу", - розповідає Несходовський.

Емігранти, що ховаються від мобілізації, завдають ще більших втрат економіці. Щоб поїхати за кордон і там жити протягом тривалого часу, потрібні або значні кошти, або професія, яка дозволить влаштуватися на новому місці і заробляти собі на життя. Тому серед тих, хто виїхав за кордон, більшість складають заможні люди, часто власники бізнесу, і кваліфіковані працівники, які роблять досить значний внесок у створення доданої вартості.

"Зокрема, говорять про нову хвилю втечі IT-фахівців. Перша хвиля спостерігалася в березні, після початку повномасштабного вторгнення. Потім частина тих, хто виїхав, повернулися. Але зараз програмісти знову масово покидають Росію, і навряд чи хтось із них повернеться, поки не переконається, що небезпека мобілізації минула", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Звісно, хтось із емігрантів продовжує працювати віддалено, хоча далеко не всі. Однак економічні наслідки від'їзду цих людей за кордон не обмежуються припиненням їхнього особистого внеску у створення національного продукту.

"Людина, яка виїжджає з країни, перестає не лише працювати та платити податки, а й споживати продукти та послуги, вироблені іншими людьми. Таким чином, вона позбавляє роботи тих, хто залишається в країні", - пояснює Борис Кушнірук.

А оскільки більшість емігрантів не лише заробляли вище за середнє, а й активно споживали, це матиме значний негативний вплив на економіку, зазначає експерт.

Причому, за його прогнозами, цей вплив буде тривалим і його дія не вичерпається навіть після війни.

"Припустимо, якісь закордонні компанії після війни розглядатимуть перспективу повернення до Росії", – каже Борис Кушнірук.

І одним із головних факторів, які вони при цьому розглядають, є "місткість внутрішнього ринку". Адже найбільш сприятливий для інвестора сценарій – продати максимальну кількість продукції там, де вона виготовляється. "Тому помітне скорочення кількості активних споживачів однозначно погіршує інвестиційний клімат", - зазначив він.

Додатково впливатимуть на потенціал російського ринку й мобілізовані. Загиблі просто перестануть і виробляти, і споживати назавжди, а тим, які в результаті війни стануть інвалідами, швидше за все, доведеться жити дуже бідно, задовольняючись мізерними державними пенсіями, які виплачуватимуться з бюджету.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Мобілізація без грошей: як Росія прискорює свій кінець"