RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як працюватиме мобільний інтернет: пояснення Мінцифри

Міністерство цифрової трансформації намагається забезпечити безперебійний мобільний зв'язок в Україні під час віялових відключень. З цією метою домовляється з міжнародними партнерами про надання мобільним операторам генераторів та систем резервного живлення.

Про це в коментарі Апострофу ТV розповів директор Департаменту з розвитку мобільного зв'язку Мінцифри Станіслав Прибитько.

Читайте також: Як і чим заряджати мобільні телефони, якщо немає світла: названі джерела

За його словами, в країні через відключення світла українці масово переходять на мобільний інтернет. Це перевантажує мережі і в результаті перестає страхувати й він. Зараз усі служби країни оперативно працюють, щоб відновити критичну інфраструктуру, щоб знеструмлення не зупиняло життєдіяльність населення.

"Зі свого боку ми в Мінцифрі - ведемо переговори з міжнародними партнерами, щоб забезпечити мобільних операторів генераторами та системами резервного живлення", - розповів він.

Також відомство взаємодіє з місцевою владою, щоб базові станції були серед категорії об'єктів, де вимикають світло в останню чергу. Ще планують об'єднати зусилля мобільних операторів та українського соціально-відповідального бізнесу.

"Зокрема, щоб бізнес-гіганти, які забезпечені стаціонарними генераторами — дозволили операторам живити від них свої базові станції. Від цього бізнес не втратить, а мешканці навколо матимуть зв'язок",
- зауважив посадовець.

Мінцифри комунікує з операторами, щоб розуміти, яка допомога їм необхідна. Одна з актуальних потреб зараз - заміна батарей на базових станціях на літієві, що дозволило б швидше заряджати та підтримувати роботу станції, а отже - довше забезпечувати зв'язок під час блекауту.

"Для цього готуємо звернення до європейських партнерів, щоб вони якнайшвидше продали нам свої батареї. Адже виробництво і доставка нових батарей з заводу займуть 3-4 місяці, а ми не можемо стільки чекати", - стверджує він.

Представник відомства запевнив, що не буде ситуації, коли ворожі війська відріжуть від зв’язку всю країну, хоч готуються до різних сценаріїв. Мобільні оператори мають потужний досвід роботи в критичних ситуаціях з 24 лютого.

Також прокоментував можливість переведення мобільних операторів в розряд критичної інфраструктури, щоб станції не вимикали від живлення. Над цим вже працює Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації, стверджує він.

"Йдемо в цьому напрямку. Спочатку необхідно розробити та прийняти нормативні документи, що займе певний час. Над цим працює команда Держспецзв’язку",
- додав Станіслав Прибитько.

Також "Апостроф" писав про те, чому мобільний зв'язок в Україні зникає під час віялових відключень.