RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Призов жінок до української армії: що треба знати про особливості служби

Жінки під час призову до лав Збройних сил України мають такі самі права, як й чоловіки.

Про це повідомляє тематична Facebook-спільнота "Юридична сотня".

За словами спеціалістів, жінки і чоловіки мають однакові права і обов’язки на військовій службі. Разом з тим, деякі особливості проходження служби українок пов’язані з питаннями охорони дитинства і материнства.

Читайте також: Військовий облік переселенців: що треба знати, щоб не отримати штрафу

Юристи нагадують, що військовий облік для жінок може бути обов’язковим, якщо є у наявності медична або фармацевтична освіта, або добровільним.

Призов українок до лав ЗСУ на військову службу:

  • у воєнний час жінки, які перебувають на обліку, можуть бути призвані на військову службу;
  • у мирний час жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками, у тому числі прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на службу, проходження служби, проходження служби в резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Під час проходження військової служби для жінок доступні посади рядового, сержантського, старшинського і офіцерського складу. Законодавство також передбачає, що вагітні військовослужбовці за їхнім клопотанням та відповідно до медичного висновку, а також жінки, які мають дітей віком до 3-х років, при неможливості виконання обов’язків на займаних посадах, можуть бути призначені на посади з меншим обсягом роботи - рівнозначні або нижчі. Більш того, направлення у відрядження вагітних військовослужбовців-жінок та тих, які мають дітей віком до 14-ти років, не допускається, якщо немає їхньої згоди.

Як й чоловіки, українки можуть допускатися до виконання нарядів. Їх можуть призначити:

  • помічником чергового військової частини;
  • черговим;
  • помічником чергового контрольно-пропускного пункту;
  • черговим чи днювальним медичного пункту;
  • черговим штабу, їдальні, посильним;
  • черговим чи днювальним гуртожитку.

Законодавство категорично забороняє командуванню призначати жінок на роботи, які пов’язані з перенесенням і пересуванням вантажу, вага якого перевищує встановлені граничні норми. Жінки під час проходження служби мають розміщати в окремих службових жилих приміщеннях. Якщо військова частина розташовується у наметах - українкам виділяють окремі намети з розрахунку - один намет на три особи, або приміщення.

Відпустки жінкам надаються у зв’язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до трирічного віку або тривалістю, яка окремо відзначина в медичному висновку, але не більш як до шестирічного віку (якщо обоє батьків військовослужбовці, то одному з них за їхнім рішенням). На підставі висновку медкомісії українкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів (140 календарних днів при народженні двох і більше дітей чи ускладненні пологів).

Раніше ми розповідали, що Рада ухвалила важливе рішення щодо мобілізації жінок.