RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Ловити призовників на вулицях незаконно? Юрист розповів про всі нюанси

Важливо, щоб у "запрошенні" до центру комплектування та соціальної підтримки був підпис керівника, мокра печатка та дата.

На цьому у розмові з "Апострофом" наголосив адвокат Дмитро Бузанов, додавши, що такий документ має вручати працівник військкомату.

"Звичайно, у вуличній повістці не буде імені того, КОМУ саме вона вручається. Його впишуть на місці", - попередив він.

Читайте також: Ні кроку без військкомату: як в Україні змінили правила військового обліку

Не дарма патрулі військкомів посилюються поліцією - правоохоронці, на відміну від співробітників військкоматів, мають право встановлювати особу.

Але, за словами адвоката, ця "творчість" та принцип "все що не заборонено, то дозволено", з правової точки зору досить сумнівна.

"Так, немає перешкод виписувати повістку на місці, але так само немає і підстав це робити. Повістка повинна видаватися в органах місцевого самоврядування, територіальних центрах комплектування, на місці роботи, навчання. Але немає такої функції - ловити людей на вулицях і виявляти, стоять вони на військовому обліку, чи ні. Таких повноважень немає ні в органів місцевого самоврядування, ні у співробітників центрів комплектування", - пояснив "Апострофу" юрист.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Роздача повісток на вулицях: що насправді хочуть військкомати від українців"

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.