RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Кіборги вистояли, не вистояв бетон": командувач Об’єднаних Сил ЗСУ вшанував пам’ять захисників Донецького аеропорту

Щороку 20 січня в Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту, яких ще називають "кіборгами" – українські військовослужбовці протягом тривалого часу боролися за об'єкт та продемонстрували надзвичайну мужність та стійкість.

Командувач Об’єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв вшанував пам'ять героїв.

Зазначається, що бої за ДАП тривали 242 дні, з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року – за цей час загинули понад 200 українських героїв.

За словами Наєва, оборона аеропорту увійшла в історію російсько-української війни як сторінка героїчного подвигу воїнів, медиків, добровольців та волонтерів.

Читайте також: Перший бій кіборгів: як захищали Донецький аеропорт

"Кіборги вистояли, не вистояв бетон", - наголосив Командувач Об’єднаних Сил ЗС України.

Наєв також додав, що оборонці України – це символ усього українського народу, що з честю і без вагань відстоює державний суверенітет та територіальну цілісність країни.

Нагадаємо, Всеукраїнський День пам'яті кіборгів було встановлено за ініціативою українських воїнів, які захищали Донецький аеропорт. Бої за аеропорт закінчилися, коли було повністю зруйновано старий та новий термінали будівлі. Найзапекліші бої точилися саме у січні 2015 року, а 13 січня від постійних танкових та артилерійських обстрілів впала диспетчерська вежа, що стала символом оборони аеропорту.

20 січня терористи "ДНР" скористалися перемир'ям для евакуації вбитих та поранених та підірвали новий термінал, внаслідок чого загинули 58 українських воїнів. 22 січня вцілілі захисники залишили термінал, але багато хто був поранений і взятий у полон.

Раніше ми публікували головні цифри та факти про оборону Донецького аеропорту.