RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Що вважається "самоволкою" для українських військових: пояснення юриста

Військовослужбовець в Україні може безперешкодно переміщатися містом за умови виконання ним певних завдань (розпоряджень) або будь-яких інших причин виключно за відомостями або за наказом військового керівництва.

Роз'яснення з цього питання надав адвокат Ілля Хромець на сайті b2b consult.

Читайте також: Що загрожує в Україні військовим за самоволку, дезертирство та втечу з поля бою

Він пояснює, що самовільним вважається таке залишення частини або місця служби, вчинене без дозволу командира, який відповідно до законодавства уповноважений надавати такий дозвіл.

Разом з тим не вважається самовільним: залишення за наявності дозволу командира, виконання наказу командира, відрядження, прямування у нове розташування в/год, лікування, переміщення/ротація, відпустка, навчання тощо. У будь-якому випадку, наголошує експерт, ці підстави мають бути підтверджені належним чином оформленими документами або підтверджені командиром.

Територія військової частини, межі якої можуть і не позначатися огорожею, але зазвичай визначаються наказом командира частини з ілюстрацією їх у плані (схемі).

Під місцем служби, якщо воно не збігається з розташуванням частини, розуміється будь-яке місце, де військовослужбовець повинен у перебіг часу виконувати військові обов’язки або знаходитися за наказом чи дозволом начальника. Це може бути точне місце виконання бойового завдання, місце несення варти, полігон, табір, військовий ешелон, корабельне приміщення, док, судноремонтний завод, гауптвахта, шпиталь чи лікарня, лазня, місце виконання господарських робіт чи проведення навчальних занять. Це місце має бути визначене відповідним командиром, (маршрут пересування і місце знаходження у відрядженні – посвідчення про відрядження, припис, місце виконання бойового завдання – в бойовий наказ, бойове розпорядження, журнал бойових дій, журнал оперативних завдань тощо).

Хромець зазначає, що місце служби може перебувати за межами військової частини, там, де військовослужбовець виконує службові обов'язки.

Також залишення військової частини або місця служби військовослужбовцям кваліфікується як самовільне в умовах відсутності військового понад три доби, але не понад місяць.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав, що загрожує ухилистам від армії в Україні під час війни.