RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Стрітення Господнє: п'ять головних фактів про свято

На 40-ий день після Різдва християни східного обряду відзначають одне із 12-ти найбільших свят, Стрітення Господнє.

П'ять головних фактів про це велике релігійне свято пише "Апостроф".

1. На 40-ий день після народження немовля Ісуса Марія та Йосиф виконали закон, про який йдеться у Старому Завіті і який постановляв, що на 40-ий день після народження хлопчика, а на 80-ий — після народження дівчинки, кожна мати мала принести до дверей святині однорічне ягня на цілопальну жертву, як знак визнання над собою найвищої Божої влади і подяки, а голуба – як жертву за гріхи. Після цього жінка вважалась очищеною.

Читайте також: На Стрітення вони мають особливу силу: тексти головних молитов на свято

2. Ця подія описується у Євангелії. Як сказано, у той час збулась передбачена Богом зустріч Христа з праведним Симеоном. Ось як описує нам той день св. євангелист Лука: "Йому (Симеонові) було відкрито Святим Духом, що не бачитиме смерті перш, ніж побачить Христа Господа. Він прийшов Духом у храм. І як батьки вносили дитя Ісуса, щоб учинити над ним за законним звичаєм, він узяв його на руки, благословив Бога й мовив: "Нині, Владико, можеш відпустити слугу Твого за Твоїм словом у мирі, бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраіля" (Лк. 2, 26-32).

3. Свято Стрітення Господнього входить до дванадцяти найбільших церковних свят. Урочисто його почали відзначати з кінця V ст., хоча згадки про його святкування у Єрусалимі датовані уже другою половиною IV ст.

4. На свято Стрітення вірні освячують в церкві свічки, які несуть до своїх домів як символ світла і очищення. Після Урочистої Літургії священик урочисто святить свічки та благословить усіх присутніх. Ці свічки мають велику силу - при стихійних лихах, громі та блискавці їх запалюють та щиро моляться, а ще тримають над важко хворими. Прикрашають свічки густою зеленню, миртом, живими квітами, які зацвіли напередодні.

5. Якщо під вечір на Стрітення потепліло, то вважалося, що літо перемогло, а тому "зима йде туди, де було літо, а літо йде туди, де була зима". "Коли на громницю півень нап’ється водиці, то на Юрія (6 травня) кінь напасеться травиці".

Нагадаємо, раніше ми писали про головні заборони цього свята.