RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

День єднання: історія свята, що з'явилося перед початком війни

Сьогодні, 16 лютого, Україна святкує День єднання - свято, яке заснував президент Володимир Зеленський на тлі загрози повномасштабного вторгнення РФ.

Про історію свята та його традиції розповідає "Апостроф".

Взимку 2022 року ескалація зростала: російські війська були на кордоні з Україною, американська та європейська розвідки попереджали про можливість повторного вторгнення окупантів і навіть називали дату, а саме: 16 лютого.

Читайте також: Напередодні великої війни: хронологія головних подій перед 24 лютого

Більшість українців не вірили в можливість повномасштабної війни, однак хвилювання у суспільстві наростало. У зв'язку з цим для підняття морального духу народу й зменшення панічних настроїв президент України Володимир Зеленський заснував свято, яке повинне було нагадати нації, що в єдності наша сила.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання", - заявив Зеленський.

Відтак у 2022 році виникло нове свято - День єднання України.

Хоч День єднання зовсім молоде свято без укорінених багатовічних традицій, проте воно вже встигло набути великого сенсу: українці показують усьому світу свою міцність і стійкість у питанні захисту Батьківщини від нападу російських загарбників. Повномасштабна війна згуртувала й загартувала націю, тому святкування цього дня в умовах воєнного стану відбувається по-особливому.

16 лютого в містах і селах України урочисто піднімають державний прапор та виконують гімн, а люди виражають свою підтримку в різні способи: хтось долучається до збору коштів для військових, інші розповідають світу про війну, що триває, дехто влаштовують святкові заходи для зміцнення морального духу населення, тоді як наші захисники продовжують боронити державу від російських окупантів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як в Україні святкували День єднання минулого року перед повномасштабною війною.