RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Список "броні" може прийти надто пізно: юрист назвала "ризики" мобілізації в селах

Через повномасштабну війну, яка триває в Україні, темпи мобілізації підвищуються, адже Збройним силам необхідно оновлювати особовий склад для освоєння нової західної техніки та поповнення втрат, але аграрії у сільській місцевості висловлюють побоювання, що навесні можуть залишитися без працівників, тому намагаються "забронювати" фахівців.

Утім, як наголошують юристи, за новими правилами бронювання співробітників аграрного сектору є дуже складним завданням.

Якщо працездатних чоловіків у селах під час масової мобілізації призовуть до армії, то тоді просто не вистачить працівників для проведення весняно-польових робіт.

Читайте також: Кому пів року, а кому - до кінця війни: як видають броню від мобілізації на роботі

Підприємці, які працюють в аграрному секторі, намагаються перестрахуватися й вже зараз оформити відповідну броню для працівників, але це надскаладне завдання.

Щоб потрапити до списку підприємств, які мають право бронювати своїх працівників, потрібно спочатку отримати мобілізаційне завдання від влади.

"Далі слід подати документ в Мінагрополітики, яке буде вирішувати, чи відповідає агровиробник низці тих критеріїв, які висуваються до критично важливих підприємств", - розповідають юристи, додаючи, що списки претендентів спочатку мають узгоджуватися в Генштабі, який повинен передати їх Мінекономіки.

Надалі узгоджені списки знову надходять до Мінагрополітики, яке надає керівнику підприємства наказ про бронювання.

Утім, через бюрократичність процедури затверджений список може потрапити до агропідприємства лише восени, коли настане час збирати врожай.

Нагадаємо, що У Міністерстві аграрної політики та продовольства України розповіли, що деякі заявки щодо бронювання військовозобов’язаних втратили чинність

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.