Цільова мобілізація: хто підпадає та кого можуть призвати до лав ЗСУ

Через широкомасштабне російське вторгнення в Україні було оголошено воєнний стан та загальну мобілізація – окрім тих, кого мобілізуватимуть для участі у бойових діях, призивати будуть також і людей, які братимуть участь у післявоєнному відновленні України у рамках цільової мобілізації.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, цільова мобілізація передбачає залучення до служби в Збройних Силах України або інших військових формуваннях осіб, які підпадають під певні категорії.

Відповідно до законодавства України, до груп осіб, які можуть бути запрошені для цільової мобілізації, відносяться наступні категорії:

  • громадяни України, які мають вік від 20 до 60 років;
  • громадяни України, які перебувають на збереженні в запасі або призвані на строкову військову службу, а також особи, які не виконали повністю свій строк військової служби;
  • особи, які мають військову спеціальність або навчались в військових навчальних закладах;
  • громадяни України, які мають досвід роботи в органах внутрішніх справ або інших правоохоронних органах.

Також, можуть бути залучені до цільової мобілізації особи, які мають спеціальні знання та навички, необхідні для військової чи інших видів служби.

Порядок залучення до цільової мобілізації передбачає відповідні оголошення та укази від Президента України або відповідних органів влади, які конкретизують категорії осіб, які можуть бути залучені, строк та порядок проходження військової служби.

Читайте також: В Україні можуть оголосити цільову мобілізацію: хто підлягає призову

У разі залучення до цільової мобілізації, особа повинна явитися до військової комісії з документом, що підтверджує її особистість, таким як паспорт. Після цього, залежно від категорії військової служби, можуть встановлюватися вимоги до фізичної та психологічної підготовки. Якщо особа вже проходила військову службу, вона може бути звільнена від повторної служби при наявності відповідних документів.

Якщо особа не виконає вимог, пов'язаних з цільовою мобілізацією, її можуть притягнути до відповідальності згідно з законодавством України. Крім того, застосування штрафних санкцій залежить від конкретної ситуації. Важливо знати, що цільова мобілізація є винятковим заходом, який застосовується лише у випадках загострення національної безпеки. При цьому, цей захід має на меті забезпечення захисту країни та її громадян.

Раніше ми писали, навіщо в Україні вводитимуть цільову мобілізацію.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також:

В Україні реформуватимуть військові кафедри: що має змінитися