RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Красна гірка 2023: історія свята, головні традиції, заборони і прикмети

Через тиждень після Великодня в Україні відзначають слов'янське народне свято Красна гірка, яке ще називають Антипасха або Фоміна неділя. 2023 року цей день відзначається в неділю, 23 квітня.

"Апостроф" розповідає історію, традиції та прикмети свята, а також що заборонено робити цього дня.

Читайте також: Радоницький тиждень 2023 року: традиції та що заборонено робити

Історія свята

У Євангеліє цей день згадується, як "Фоміна неділя", на честь апостола Фоми, якого не було серед учнів Христових під час його воскресіння. Фома не повірив у диво воскресіння і його стали називати "Фома Невіруючий". На восьмий день після воскресіння Ісус Христос прийшов до нього особисто. Після цього апостол Фома став одним із найвідоміших святих, створивши безліч церков у різних країнах.

"Антипасхою" називають, тому що з грецької це дослівно перекладається як "замість Великодня". Свято святкують так само, як і день Воскресіння Господнього.

Ще одна назва - "Красна гірка", що означає гарну височину, де збиралися слов'яни до приходу християнства для зустрічі весни.

Обряди та традиції

Слов'яни до перших променів розпалювали багаття на височині, водили хороводи навколо нього, співаючи веснянки.

Також влаштовували ярмарок наречених, коли незаміжні дівчата у своїх найкращих сукнях приходили з родичами на оглядини, а наречені посилали до сватів за тими, що сподобалися.

Красна гірка була також дуже сприятливим днем для вінчання у церкві. Вважається, що у цей день створюються найміцніші родини. Існує навіть повір'я, що "хто на Красну гірку одружується - той повік не розлучиться".

Окрім того, цього дня активно ходили на могили родичів, куди приносили яйця, цукерки та пироги, залишаючи їх померлим. Поминки влаштовували й удома, збираючи всіх близьких родичів.

Заборони

На Антипасху заборонено:

  • прибирати на цвинтарі та висаджувати квіти - краще зробити заздалегідь;
  • брати із собою на цвинтар дітей до року та приходити туди вагітним жінкам;
  • викидати залишки їжі – краще віддати тваринам;
  • сваритися, ображатися і пліткувати;
  • сидіти вдома, інакше вірили, що така людина може залишитись одна на весь рік;
  • проводити день наодинці.

Прикмети та звичаї

Однією з найпопулярніших ігор у цей день була пов'язана із крашанками. Яйця зелених та жовтих кольорів скочували з гірки, якщо докотилося і не розбилося, то на власника яйця чекав успіх на весь рік, а якщо тріснуло – будуть проблеми. Водночас подружжя та закохані могли скотити два яйця одночасно, щоб дізнатися наскільки міцними та щасливими будуть їхні стосунки. Якщо тріснуло – недовговічними.

Також, якщо бачили цього дня багато птахів, то рік вийде врожайним, ніч беззоряна - погода буде теплою вже скоро, а якщо цього дня був холодний вітер - у червні буде багато опадів. Крім того, якщо уві сні в ніч на Красну гірку наснилися померлі родичі, то варто чекати хороших звісток.

Дівчата на Фоміно неділю також вірили, що зберегти їм молодість допоможе вмивання дощовою водою, якщо у цей день була злива.

Нагадаємо, що 23 квітня також традиційно відзначається важливе професійне свято – День психолога.

  • Вас також може зацікавити:

Великдень у православних та католиків: чому відзначаються дати і коли святкуватимуть до 2030 року

Поминальні дні 2023: на які числа припадають і що не можна робити

Гробки 2023: головні прикмети, традиції та заборони