RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вижили та врятували пацієнтів на початку війни - Буковинський онкоцентр зміг вистояти після вторгнення РФ

Онкоцентр в Чернівцях рятує хворих на рак багато років, але війна змусила медиків працювати на межі власних можливостей.

Коли до центру почали масово звертатися люди з інших регіонів, це стало випробуванням для лікарів, згадує заступник Генерального директора Марина Кувіла: "Пацієнти, які починали лікування в містах, де зараз проходять бойові дії, вони закінчують курси хіміотерапії і променевої терапії. Це був складний період і для наших працівників, і для пацієнтів. Через те що були проблеми з діагностикою і з хіміопрепаратами, яких було недостатньо".

Кожного місяця від початку вторгнення онкоцентр приймав майже вдвічі більше пацієнтів на місяць, ніж зазвичай, тисячі хворих, багато хто звертався запізно: "Значно зменшилася діагностика – пацієнти рідше приходять на обстеження через те що заклопотані іншими проблемами. І зазвичай звертаються до нас за допомогою вже на пізніх стадіях, коли ми вже не змозі надати їм допомогу і досягти повного одужання. А для тих, хто змушений був поїхати з дому через війну, це не на часі прийти здати аналіз крові, зробити УЗД дослідження, це відкладається на останній момент" - розповідає Марина Кувіла.

Найскладніше, каже Марина Кувіла, було те, що після вторгнення почалися проблеми з хіміопрепаратами. З початком війни Міністерство охорони здоров’я не могло їх закупити в потрібні терміни.

"Найбільшою проблемою, з якою ми зіштовхнулися, є саме відсутність хіміопрепаратів, бо це один з найдорожчих видів лікування онкологічних захворювань. Для пацієнтів, особливо для тих, хто прибув із зони бойових дій, залишився без роботи, купувати їх було дуже складно. Купували за власні кошти. Це був великий тягар для пацієнта, бо є препарати, які коштують понад 40 тисяч гривень, тільки один курс. А таких курсів може бути від 7 до 20", - згадує заступник гендиректора.

Щоб врятувати пацієнтів, онкоцентр звернувся до благодійників. Закупити Гемцитабін і Фторурацил вдалося завдяки меценату Єгору Левченку. Медики згадують, що він сам закупив необхідне, і ліки надійшли вчасно. Вони врятували життя пацієнтів з раком шлунку, підшлункової залози, молочної залози, сечового міхура: "Хіміопрепарати були куплені коштом Єгора Левченка. Вони були куплені безпосередньо у постачальника, а він нам передав", - розповіли працівники центру.

Нині центр оговтується, постачання від міністерства налагоджується, заклад отримав не тільки нових пацієнтів, але й поповнення колективу - прийняв на роботу лікарів, які приїхали з інших областей - з Харкова до Чернівців прибуло 4 спеціалістів, завдяки цим хірургам-онкологам в центрі впроваджують новітні технології, які тут ще не застосовували.

"Ми почали оперувати підшлункову залозу, що раніше не робилося на теренах нашої області. Завдяки ним, їхній праці, ми впроваджуємо методики лікування, які раніше не використовували" - каже Марина Кувіла.

В центрі запроваджують торакальну хірургію – операції на органах грудної клітини, операції на сечовому міхурі. Найближчим часом тут прогнозують збільшення потоку хворих – адже подібні заклади на Сході та Півдні України не можуть працювати на повну потужність.