RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Постачальники амуніції для ЗСУ казали, що Україна впаде за три дні - ексзаступник міністра оборони Шаповалов

Постачальники амуніції для української армії мали сумніви у спроможності України вистояти перед російською навалою.

Про це в інтерв'ю виданню "Главком" розповів колишній заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення армії.

За словами Шаповалова, який прийшов до Міноборони восени 2021 року, на момент призначення Олексія Резнікова забезпечення армії було "нульовим". На початок великої війни на складах було 1,2 тис. бронежилетів та близько 500 шоломів. І це при тому, що чисельність армії на той момент становила 250 тис. і вже була потрібна заміна зношених жилетів і шоломів. Однак процес ускладнювався бюрократизацією.

"Україна останнім часом – мирним – тільки те й робила, що плодила інструкції та накази, при цьому кожен із міністрів це робив по-своєму", – зазначив ексчиновник.

Незважаючи на це, за його словами, після початку вторгнення вдалося закупити приблизно в 50 разів більше бронежилетів та шоломів, ніж закладалося у річний план. Команда Міноборони була змушена оминати інструкції та процедури, щоб забезпечити армію. Одним із викликів під час закупівлі продукції на початку війни стала позиція західних постачальників, додав Шаповалов.

"Ніхто не хотів продавати нам товар із оплатою за фактом доставки. Багато постачальників були впевнені, що Україна не витримає більше трьох діб чи тижня", – нагадав він.

Тому постачальники вимагали стовідсоткової передоплати. А зараз цей пункт у контрактах фігурує у справі, яку Державне бюро розслідувань порушило проти Шаповалова.

"У складні моменти будуть потрібні люди, здатні взяти на себе відповідальність і ризикнути всім заради захисту та порятунку своєї країни. Але якщо в них перед очима буде мій приклад – багатьох це демотивує із самого початку", – резюмував Шаповалов.

Шаповалова підозрюють у "перешкоджанні ЗСУ" шляхом укладання контрактів на постачання амуніції для військових. За цими контрактами після початку повномасштабного вторгнення у компаній із країн НАТО було куплено продукції на близько 5 млрд грн, проте частина поставок виявилася не відповідною українським стандартам якості.

Раніше адвокат Сергій Мітюрін заявив, що більша частина закупленої продукції була якісною. Тоді як продукція, визнана неякісною, жодної хвилини не використовувалася ЗСУ та повертається постачальникам для компенсації.