RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій: історія дати 21 травня

21 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

"Апостроф" розповідає історію пам’ятного дня.

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається, згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю п’ятницю травня.

Мета пам’ятного дня - вшанувати пам’ять жертв політрепресій, привернути уваги суспільства до трагічних подій в історії України, які були спровоковані насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Фахівці припускають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, на який припало правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 млн осіб, більшість з яких – українці.

Читайте також: "Русскій мір і нємци": в Москві винесли вирок студенту через читання книги в метро

Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори. Деяких примусово відправляли до психіатричних закладів. Науковці зазначають, що радянська влада впродовж тривалого часу ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

Один з головних епізодів тієї доби - київська Биківня, у якій комуністи проводили масові захоронення розстріляних та закатованих. За словами істориків, трагедія у Биківнянському лісі стоїть в одному ряду з такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.

Масові репресивні операції у 1937–1938 роках, за задумом Йосипа Сталіна, мали завершити 20-літню боротьбу з "соціально-ворожими елементами", упокорити населення шляхом масового терору, утвердити авторитарний стиль керівництва та здійснити "кадрову революцію".

"Великий терор", який здійснювали комуністи, офіційно розпочався з наказу НКВД СРСР №00 447 "Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" від 30 липня 1937 року. Але наявні документи свідчать про те, що Кремль планував злочини та масові страти заздалегідь.

Незаконність "Великого терору" визнали ще за часів СРСР після смерті Сталіна - в роки "відлиги" була проведена часткова реабілітація репресованих. Більшість громадян, засуджених за політичними звинуваченнями, не отримали повної реабілітації, а їхні права не були повністю відновлені.

Раніше ми розповідали, що Путін підписав цілу низку найжорсткіших законів.

Вас може зацікавити:

День пам'яті жертв політичних репресій в Україні: головні факти про "великий терор"

Репресії набирають обертів: Кремль проводить чищення командування армії та флоту

Політолог про Путіна: руйнує Росію зсередини - півкраїни сидить, половина вартує