RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Вознесіння Господнє: в чому значення і особливості свята

Вознесіння Господнє, яке цьогоріч випадає на 25 травня, є одним з дванадцяти двунадесятих свят, присвячених ключовим подіям євангельської історії.

"Апостроф" пропонує дізнатися більше про значення та особливості свята.

Читайте також: Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати

Вознесіння є перехідним святом і його дата залежить від дня святкування Великодня, належить до числа Господських свят, тобто тих, що стосуються Ісуса Христа. Святкують його на сороковий день після Воскресіння Христового. При цьому свято завжди припадає на четвер.

У цей день віряни згадують події, що відбулися через сорок днів після того, як Ісуса розіп’яли на хресті і він воскрес. Примітно, що після цього він неодноразово з’являвся учням, зміцнюючи їхню віру і готуючи до зішестя Святого Духа на них, тобто П’ятдесятниці. У день Вознесіння він зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Христос благословив та в плоті вознісся на небо.

"Він піднявся перед їхніми очима, і хмара взяла Його з виду їхнього. І коли вони дивились на небо, під час вознесіння Його, раптом перед ними стали два мужі в білій одежі і сказали: мужі галілейські, що ви стоїте і дивитесь на небо? Цей Іісус, Котрий вознісся від вас на небо, прийде таким же чином, як ви бачили Його, коли Він сходив на небо" (Діян. 1:9-11)", - йдеться у Новому Завіті.

Історія свята

До кінця четвертого століття Вознесіння Господнє і П’ятдесятниця були одним єдиним святом, відзначали не один день в році. Це був чималий період церковного календаря. Коли П’ятдесятницю зробили самостійним святом, окремо стали відзначати і Вознесіння. Перші згадки про нього з'являються від святителя Григорія Нісського і в антіохійських проповідях святителя Іоанна Златоуста.

Особливості під час богослужіння

Примітно також, що свято триває десять днів: один день передсвята, що співпадає з відданням Великодня, та вісім днів віддання свята. Віддання свята - в наступну за святом п’ятницю сьомого тижня після дати Великодня. Із першого дня Великодня до віддання Вознесіння Господнього облачення священників - білого кольору.

Ікони Вознесіння Господнього

Цікаво, що в ікон, де зображене Вознесіння Господнє, є чітка іконографія, якої притримуються всі іконописці. На іконі зображені дванадцять апостолів, між ними в центрі - Богородиця. Апостоли стоять, або сидять на колінах. Христос піднімається в хмарі, оточений ангелами. Деякі ікони містять цікаву деталь - на Єлеонській горі, звідки він зійшов на небеса, залишений його слід.

Сенс Вознесіння

Коли Ісус протягом сорока днів з’являвся своїм учням, то зміцнював їхню віру, давав опору, надію на майбутнє Царство Небесне. А Вознесінням Господь поставив крапку в справі спасіння. Таким чином, його подвиг спокути закінчується - і він повертається на Небо. Ісус ніби ставить крапку, але не залишає апостолів, а значить і всіх нас, одних. Христос говорить тим самим, що якщо серцем приймемо Вознесіння, то пошле Духа Святого, який втішить, розрадить. Ця розрада - у святі П’ятдесятниці, яке відзначається через кілька днів після Вознесіння.

Раніше ми публікували календар іменин у травні 2023.

  • Вас може зацікавити:

Троїцька батьківська субота: що потрібно і категорично не можна робити

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов

ПЦУ перейшла на новий календар: коли відзначатимуть Великдень та Трійцю