RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Зробіть цей історичний крок": петиція до Зеленського набрала 25 тисяч голосів

Майже рік тому, 19 червня, Верховна Рада заборонила імпорт та розповсюдження видавничої продукції з РФ та РБ й петиція до президента з закликом підписати цей закон вже набрала необхідні 25 000 голосів.

Про це повідомив один з ініціаторів законопроекту заборони імпорту книг, нардеп від фракції "Європейська солідарність" Володимир В’ятрович.

Читайте: "Русскій мір і нємци": в Москві винесли вирок студенту через читання книги в метро

Він нагадав, що закон забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі, передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України та перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

За словами депутата, ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні у підтримці цього й лише відсутність підпису президента під ним дозволяє Росії руйнувати український книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною.

"Частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо Президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, "закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений". Пане Президенте, підпишіть Закон 2309-ІХ. Зробіть цей історичний крок. Звільніть нарешті книжкову галузь від "русского міра", - закликають громадяни главу держави.

Фото: Історична правда

Володимир В’ятрович повідомив, що зазначену петицію публічно підтримали українські інтелектуали, письменники, громадські й культурні діячі культури - Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Іван Малкович, Андрій Курков, Мар'яна Савка, Тамара Горіха Зерня, Ірма Вітовська, Ігор Козловський, Антон Мартинов, Валерій Пекар, Ганна Гопко та інші публічні особи. А заклики підписати петицію поширили найбільші українські видавництва - "Фоліо", "Ранок", "Віват", "А-ба-ба-га-ла-ма-га", мережі книгарень "Є", "КнигоЛенд", численні громадські організації.

Додамо, що ця петиція була створена 16 травня й до закінчення збору підписів ще залишилося 78 днів.

Нагадаємо, війська Російської Федерації на тимчасово-окупованих територіях України вилучали та знищували історичну та художню літературу, яка не відповідає постулатам їхньої пропаганди.

  • Вас може зацікавити:

Про "родину Россию". Андрій Бєдняков показав підручник, за яким окупанти в Маріуполі навчають дітей

Піонерський салют, книги про Сталіна та пісні Газманова: як рашисти знущалися з цивільних українців

Україна - не Росія: фото символічної знахідки на руїнах багатоповерхівки у Дніпрі