Протидія російським "Ланцетам": названо"екзотичне" озброєння, яке може бути ефективним

Експерти розповіли про озброєння, яке було б здатне знищувати російські дрони-камікадзе "Ланцет". Потенційно вдалим рішенням ефективного захисту могли б стати деякі "екзотичні" противертолітні міни.

Про це йдеться у матеріалі військового порталу Defense Express.

Читайте також: Україна отримає партію недорогих і потужних дронів-камікадзе Switchblade: в чому їх особливість

Як зазначається, протидія загрозі у вигляді "Ланцетів" за допомогою традиційних зенітних систем доволі ускладнена. Засоби, такі як "мікрохвильові" Leonidas, чи лазерні системи типу Alka, перебувають на ранніх етапах появи нового типу озброєння взагалі. Тоді як сітки, решітки та інші засоби не здатні гарантувати надійного захисту від потужної кумулятивної бойової частини у вигляді інженерного заряду КЗ-6.

Експерти вважають, що у нагоді могли б стати рішення, які раніше не підійшли для протидії гелікоптерам.

Йдеться про напрям розробок, який не набув масового поширення - противертолітні міни. Їх ще у 1970-х роках накреслювали у Сполучених Штатах, проте у вигляді фактично автономної зенітної ракети за проєктом SIAM, а у 1990-х роках болгарський Institute of Metal Sciences та австрійська Hirtenberger просували свої розробки у даній сфері.

Щодо болгарського досвіду, то це серія мін AHM-200, які мають практично однаковий принцип та системи. Складаються з акустичного сенсора, який фіксує звук гвинта, після чого спрацьовує примітивна РЛС. Тільки-но ціль входить у зону ураження активізується бойова частина, що складається з елементу типу "ударне ядро".

Як пояснюють фахівці, у версії AHM-200-1 - один уражаючий елемент, а в AHM-200-2 - кілька різнонаправлених, покликаних компенсувати малу точність. Найбільш розвинутою системою, яка не вийшла за межі розробки, 4AHM-200-100. Ця система складається з кількох зарядів та однієї станції, що може захистити зону.

Подібна за складом - австрійська розробка від Hirtenberger під назвою Helker. Вона також мала акустичний сенсор поєднаний з інфрачервоним датчиком. У поєднанні звукової та теплової сигнатури активізувалась бойова частина, яка схожа на протипіхотну міну направленої дії, проте із зоною ураження до 150-ти метрів із гарантуванням пробиття двоміліметрової сталі. Примітно, що в такому разі уламки можуть летіти на висоту до 500 метрів.

Такі ж міни мають росіяни. Зокрема відомо про існування міни ПМВ. Ймовірна альтернативна назва оновленої версії у медіа - "Бумеранг". Вона більше спирається на болгарський концепт із використанням ударного ядра. Вони можуть обертати бойову частину на 360 градусів, а для активації використовується акустична та інфрачервона система. Розробку 2012-го прийняли на озброєння, однак про використання достовірних даних нема.

За аналогічним принципом діє польська IMZR-11 від WZU.

За словами експертів, причини, чому концепти не набули великої популярності, прості. Дорожнеча міни через необхідність забезпечення високої точності, тоді як заміновані райони можуть створювати загрозу також для власних гелікоптерів.

Оскільки зараз дрони-камікадзе змінюють поле та картину бою, то цілком доречно звернутися до вищевказаних розробок з деякими поправками. Йдеться про більш дешеву систему, яка могла б розкладатися та складатися за короткий час. При цьому концепція болгарської 4AHM-200-100 має переваги, адже найбільш дорогий компонент із сенсорами та керуючим блоком може залишатися працездатним навіть після активації системи, додають фахівці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські військові знищують ворожу техніку за допомогою цивільних дронів і цей досвід уже починають переймати інші країни.

  • Вас також може зацікавити:

Росія нарощує виробництво дронів: Ігнат розповів про збитий БПЛА з новим маркуванням

Україна має завадити масовому випуску дронів у РФ: експерт пояснив, як вирішити проблему з атаками

Росія вже застосовує на війні "шахеди" власного складання: чим вони відрізняються від іранських