Воювали на дивані? СБУ викрила чиновників Нацгвардії, які виписали собі мільйон бойових премій, фото

Співробітники СБУ викрили та затримали керівників навчального центру Нацгвардії, які безпідставно нарахували собі майже 1 млн "бойових" премій.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

Департамент військової контррозвідки СБУ разом із Державним бюро розслідувань та за сприяння нового керівництва Національної гвардії ліквідували злочинну "схему" в одному з навчальних центрів НГУ.

Читайте також: Ціна питання - $10000: у Києві чиновник допомагав ухилистам бігти за кордон

Керівництво центру нарахувало собі та своїм підлеглим щомісячну доплату у вигляді 100 тисяч гривень, не маючи на те законних підстав. Ці гроші нараховуються за безпосередню участь у відбитті збройної агресії Російської Федерації - ці військові перебували в тилу. Вони не були на фронті і не брали участі в бойових діях.

З вересня по грудень 2022 року фігуранти незаконно виписали собі премії на загальну суму майже 1 млн бюджетних гривень. Організатором "схеми" є керівник центру підготовки: саме він підписував рапорт про нарахування "бойових" премій.

Затриманим повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем). Їм може загрожувати до 8 років позбавлення волі.

Раніше ми повідомляли, що військовозобов'язані громадяни, засуджені за ухилення від мобілізації, все одно можуть бути призвані на військову службу після відбування покарання.

Вас також може зацікавити:

Чи можуть вручити повістку на кордоні: українцям дали пояснення

Мобілізація 2023: чи можуть призвати з "білим квитком" та випустити за кордон

Чи можна їхати за кордон після зняття з обліку: роз'яснення юриста

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.