RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Порушення при врученні повістки: юрист дав важливе пояснення щодо оскарження

За допомогою повісток військовозобов'язаним повідомляють, що їм потрібно з'явитися до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тому, вручення повістки не може бути оскаржене в суді.

Про це пише "РБК-Україна".

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

"Повістка є засобом оповіщення призовника або військовозобов'язаного про необхідність з'явитися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП, військкомат). Причини для виклику можуть бути різними. Це і уточнення облікових даних для забезпечення системи військового обліку повною та достовірною інформацією про кількісний склад та якісному стані як призовників, так і військовозобов'язаних. Щодо осіб, які пройшли військово-лікарську комісію та визнаних придатними до військової служби, вони можуть отримати заздалегідь заповнений порядок денний з метою призову їх на військову службу", - розповів адвокат та провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич.

За його словами, роботодавці також можуть вручати повістки своїм працівникам, але за встановленою процедурою.

"Але, якщо повістка не відповідає встановленій формі або порушено порядок її вручення або навіть вручено неуповноваженими особами, має констатувати, що це не є підставою для її оскарження", - додає він.

Він наголосив, що очку у можливості оскарження повістки поставив Верховний Суд, який вказав у своїй постанові, що: "Повістка не може бути оскаржена у будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов'язок відповідно до Закону". Такий висновок викладено у справі №300/1263/22.

"За своєю суттю повістка, яка була вручена військовозобов'язаному чи призовнику, не є рішенням чи дією суб'єкта владних повноважень у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України, тому оскарження до суду не призведе до позитивного результату. Верховний Суд визнав, що суди першої та апеляційної інстанції правомірно відмовили позивачу у відкритті провадження у справі, мотивуючи тим, що ця суперечка не належить до юрисдикції адміністративних судів та відсутні порушення прав позивача з боку державних органів. Підсумовуючи, хочу зазначити, що порушення встановленої форми порядку денного або порядку її вручення не підлягає судовому оскарженню", - зазначив Маринич.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким планується розширити можливості мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Нові правила бронювання та мобілізації: що змінилося для призовників з 1 серпня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.