RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Не встиг зайти у військкомат і на мене "наїхали": військовозобов'язаний розповів, як проходив комісію

В межах загальної мобілізації ТЦК працюють за застарілими стандартами, намагаючись якомога швидше визнати військовозобов'язаного придатним до служби.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

ТЦК мотивують свої роздачі повісток військовозобов'язаним на вулицях та прискорене проходження ВЛК тим, що зараз триває повномасштабна війна, а мобілізаційні заходи треба проводити якомога швидше.

Читайте також: Як краще проходити ВЛК: військовий лікар дав цінну пораду

Але керівництво ТЦК не пояснює, чому військовозобов'язані проходили медкомісії абияк, а більшість воєнкомів за час воєнного стану стали мільйонерами.

Наразі більшість військкоматів прямо порушують чинне мобілізаційне законодавство в галузі ВЛК - для військовозобов'язаних не існує обмежень щодо термінів проходження військово-лікарських комісій. У повістці мають вказати лише дату та час, коли чоловікам необхідно пройти ВЛК. Але керівництво ТЦК намагається, аби процедуру проводили якнайшвидше.

48-річний військовозобов'язаний Сергій Шевчук у розмові з "Апострофом" зазначив, що побачив повістку у поштовій скриньці. Чоловік ще з 2014 року регулярно відвідував збори територіальної оборони, тому не планував ухилятися від призову. У першій повістці йшлося про те, що йому необхідно прийти до ТЦК для уточнення даних.

кабінеті у призначений час чоловік у камуфляжі сказав: "О! Пішли на аналізи". Вже в першому ж кабінеті, в окуліста, на мене "наїхали": а ти чого без медичної картки? Але чому вперше – і одразу медкомісія? Я їм сказав, що мені треба пройти дообстеження в поліклініці у офтальмолога та зробити рентген коліна. Головний з комісії каже: "Щоб був через тиждень". Я: "Зараз період відпусток, коли все зроблю, тоді й прийду". А у них в ТЦК яке обстеження? Хіба зможуть за десять хвилин встановити, що людина має хронічний бронхіт чи гастрит?" - додав військовозобов'язаний чоловік.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Читайте повну версію матеріалу "Апострофа": "Лікарю, у мене болить": чому ВЛК гребуть в армію хворих і інвалідів

Вас може зацікавити:

Хто не потрапить під мобілізацію у вересні: повний перелік

Чи можуть виключені з обліку чоловіки їхати за кордон: коментар юристів

Відеозйомка під час вручення повістки: як пояснити працівникам ТЦК законність своїх дій