RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Раді хочуть заборонити підліткам самостійні подорожі за кордон: деталі законопроекту

В Україні розроблено новий проєкт закону, який обмежить виїзд підлітків за межі нашої країни. Це рішення було ухвалено, що захистити права дітей на період тимчасового виїзду за кордон.

Про деталі законопроєкту про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України йдеться на сайті Верховної Ради України.

Читайте також: Фейк чи правда? Чи дійсно заборонять юнакам 15-17 років залишати Україну

Згідно з новим документом, підлітки віком від 16 до 18 років можуть залишати країну виключно:

  • У супроводі батька, коли другий дав на це згоду
  • у супроводі довіреної особи
  • якщо йдеться про дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування з дозволу органу опіки та турботи, яка надаватиметься в порядку, визначеному КМУ

Перетинати кордон самостійно та відвідувати інші країни можуть лише підлітки, яким виповнилося 18 років.

Депутати, які розробили законопроєкт, зазначають, що інновація дозволить уникати ситуацій, коли соцслужби в Євросоюзі забирають підлітків до спеціальних закладів.

Так, з червня поточного року в Європі зафіксовано близько 240 випадків, коли в українських біженців забирали дітей. Головна причина – відмінності у законодавстві України та Євросоюзу.

Омбудсмен з прав дітей, сім'ї, молоді та спорту Ірина Суслова розповіла про те, що зафіксовано випадки, коли дітей забирали, бо мати залишалася в Україні, а в евакуацію змушена була відправити бабусю з онукою.

У бабусі не було довіреності на подання інтересів дитини та за законодавством Європи вона не змогла бути опікуном своєї онуки. Соцслужби в Європі мають право у такій ситуації вилучити дитину.

"Ми працюємо зараз з міжнародними організаціями, щоб врегулювати це питання, і щоб ті, хто потрапив у таку ситуацію, отримали дві речі - правову допомогу і переклад. Щоб далі вони могли представляти свої інтереси в суді, вони повинні мати адвоката і перекладача", - заявила Суслова.

У записці пояснення до документа йдеться про те, що в більшості європейських держав пересування дітей без супроводу батьків до досягнення ними 18 років незаконне. З цієї причини діти віком від 16 до 18 років, які потрапляють до інших країн без супроводу батьків, вважаються "неповнолітніми іноземцями без супроводу батьків".

В результаті ці юні українці потрапляють під поліцейське спостереження, спостереження з боку соцслужб, дітей можуть помістити у спеціальні шелтери та призначити тимчасових опікунів.

Зараз цей законопроєкт перебуває на розгляді в комітетах і голосування його ще не виносили.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також повідомляв про те, що всім українським чиновникам і народним депутатам заборонили виїзд за кордон.

Вас також може зацікавити:

Ще одній категорії українців дозволили їхати за кордон: що вирішив Кабмін

У Києві підлітки вчинили парне самогубство: фото та деталі трагедії

Imagine Dragons у Варшаві запросили на сцену юного українця, чий зруйнований будинок показали у кліпі