RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Чи можна знімати на камеру процес вручення повістки: юристи дали чітку відповідь

В Україні під час воєнного стану заборонено знімати місце розташування бійців Сил оборони та їх переміщення, але робота співробітників ТЦК до цього переліку не входить.

Нюанси законодавства пояснює адвокат Роман Симутін.

За його словами, співробітники ТЦК під час вручення повісток у громадських місцях забороняють цивільним знімати процедуру. Однак, як зазначає Симутін, чинне законодавство не передбачає такої заборони.

Читайте також: Як вплине доступ ТЦК до держреєстрів на мобілізацію в Україні: коментар юриста

Адвокат навпаки закликає військовозобов'язаних громадян включати камеру на смартфонах та записувати всю процедуру, щоб була можливість оскаржити вручення повістки, якщо вона супроводжувалася порушенням законодавства.

"Діставайте телефон і включайте відеозапис. Відразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові і т.д. Але забавність ситуації в тому, що це вони не мають права здійснювати відеозйомку, тому що діють у спосіб, що не передбачений законом, і формально дозвіл знімати, повинні питати вас" , - додав Сімутін у своєму відеоблозі.

Адвокат стверджує, що навіть включення бодікамер правоохоронцями не зможе врегулювати ситуацію в суді, якщо військовозобов'язаний вирішить оскаржити факт вручення повістки. За словами Симутіна, силовики можуть надати обрізані кадри, на яких буде зафіксовано лише факт відмови від документа.

Аналогічну думку озвучила правозахисниця Віра Тарасенко. За її словами, поліцейських та співробітників ТЦК під час видачі повісток "можна і потрібно" знімати, оскільки правоохоронці зловживають чинним законодавством, стверджуючи, що зйомка військових заборонена. Адвокат наголосила, що громадянам необхідно фіксувати будь-які порушення з боку силовиків.

"Якщо ці ж військові чи поліція вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують Вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто роблять щодо Вас особисто якісь дії, то це вже Ви маєте повне право та знімати, і фіксувати" , - продовжила Тарасенко та нагадала, що під час видачі повісток на правоохоронців не поширюються положення про конфіденційність, тому у них не потрібно питати дозволу на зйомку.

Раніше ми розповідали, де в Україні збільшать видачу повісток.

Вас може зацікавити:

Є прохання військових: у РНБО відповіли про посилення мобілізації

"Ворота для свавілля": кого мають закликати у разі посилення мобілізації

На фронт одразу не відправлять: що робити після вручення повістки