RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

"Це наша реальність": українці відповіли на опитування про корупцію

В Україні розгорівся черговий скандал після проведеного опитування про корупцію: воно показало, що 78% респондентів переконані у прямій відповідальності президента України за корупцію в уряді та військових адміністраціях. Представники влади активно почали спростовувати це твердження, але українці висловили своє бачення процесів у воюючій країні і розкритикували заяви політиків.

Результати дослідження громадської думки оприлюднено на сайті Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Читайте також: Йдеться про мільярди доларів: Шмигаль оцінив суму руйнувань в Україні через війну

Зазначається, що при цьому українці старшого віку вимогливіші до президента, ніж молодь. Якщо серед опитаних 18-29 років 70% погоджуються з тезою, що глава держави несе відповідальність за корупцію, то серед людей віком від 60 років частка критично налаштованих зростає до 81%.

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук вважає, що за допомогою оприлюдненої інформації "хтось дуже хоче вбити клин між українцями".

"Сьогодні було широко розтиражовано результат соціологічного опитування, в якому великий відсоток вважає відповідальним за корупцію в країні президента. Висновок один. Граючи на втомі українців. Граючи на горі, що сьогодні зайшло чи не в кожну оселю. Хтось дуже хоче в це складний час вбити клин між нами, українцями”, - написав Стефанчук.

За його словами, кожен винний у корупції має понести свою індивідуальну юридичну відповідальність за скоєний ним злочин.

"Переконаний, що саме нульова толерантність до корупції на всіх рівнях дозволить відірвати лейбл корумпованої країни, що приріс м'ясом, який так щедро десятиліттями пришивали до тіла нашої країни не одне покоління політиків", - додав Стефанчук.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія відреагував на опитування, назвавши його "маніпулятивним".

"У мережі поширюють маніпулятивне дослідження про те, що нібито українці вважають, що за всю побутову корупцію відповідає президент. Мало того, що президент цілодобово займається війною та пошуками допомоги, у нього ще є і замінити собою всю антикорупційну вертикаль, на яку країна та партнери витратили мільярди.Коли президент запропонував прирівняти корупцію під час війни до державної зради - у політикумі почалися крики про "закручування гайок", тоді чому саме президент має відповідати за бруківку, стадіони, тенісні корти та інший мотлох під час війни", - написав Арахамія.

Нардеп зазначив, що "з нового року країна має перейти на "бюджет війни", де більше не буде видатків на всі ці речі, лише оборона і лише зброя".

В уряді також відреагували на резонанс. Так, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав "дуже дивними" результати опитування Фонду "Демократичної ініціативи".

"Схоже на цілеспрямовану атаку. Чому дослідження, проведене в першій половині липня, опубліковане сьогодні? Який контекст попередніх питань? Чому не опубліковано весь перелік, а лише 8 пунктів? опитування при питанні "Хто несе відповідальність за корупцію" та різні варіанти відповідей?" - написав Федоров.

Він додав, що опитування може бути потужним інструментом управління громадською думкою.

"З огляду на неприйняття корупції українським суспільством, довкола якого питання будувалася б маніпуляція? Кому може бути вигідно саме так використовувати цей інструмент сьогодні?" , - зазначив Федоров.

Журналіст і засновник проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов у відповідь на тези чиновників зазначив , що Давид Арахамія "зманіпулював" інформацією про вказане опитування.

"Отже, це чутливий удар по міфології "хорошого царя", якщо "погані бояри" вдаються до таких маніпуляцій. Якщо не помітили, то ситуація така. Соцопитування стосувалося відповідальності Зеленського саме в уряді та військових адміністраціях. Тобто, елітарної топ-корупції. Арахамія сам вигадав, що соцдослідження про побутову корупцію, тобто народну низову. І вже власну вигадану тезу і назвав маніпуляцією”, - написав Ніколов.

Інші користувачі соцмереж також висловилися з вказаного приводу. Люди зазначають, що результатів боротьби з корупцією не видно.

"Апостроф" повідомляв, що українці зареєстрували електронну петицію до президента України Володимира Зеленського, від якого вимагають накласти вето на ухвалений законопроект щодо закритих декларацій чиновників та повернути його до ВРУ з вимогою відкрити реєстр майнових прав.

Вас також може зацікавити:

Як в Україні ставляться до подорожей вдома під час війни: результати опитування

В Україні хочуть підвищити зарплати чиновникам: чи перестануть вони красти

Українська армія переходить на digital: чи врятує це від корупції