RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні вшановують пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру: історія і головні факти про трагедію

У п'ятницю, 29 вересня, в Україні вшановують 82-у річницю масового розстрілу киян у Бабиному Яру. 1941 року німецькі нацисти знищили понад 33 тисячі євреїв, ромів та українців.

"Апостроф" розповідає про трагедію Бабиного Яру.

Читайте також: Стали іконою Голокосту: розкрито таємницю культового фото трьох єврейських дівчаток

До початку Другої світової війни у Києві проживало близько 50 тисяч євреїв. З початком військових дій на території СРСР багато хто біг на схід, інші - пішли на фронт. Більшість тих, хто залишився у місті, розстріляли нацисти. Переслідувати євреїв окупанти почали одразу після того, як взяли Київ.

За хвилину вбивали 40-45 людей

За два дні до першого масового розстрілу на стінах будинків, парканах та стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською та німецькою мовами: "Всі євреї міста Києва та його околиць мають з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8:00 на кут Мельникова та Дегтярівської вулиць (біля цвинтаря). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо.

Вранці у напрямку Бабиного Яру рухалася маса людей із різних районів Києва. На місці з натовпу обирали 30-40 осіб та під конвоєм вели на "реєстрацію". У них відбирали всі документи та цінності, потім змушували роздягатися та виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев'яній платформі сидів кулеметник. Під вогонь кулемета поліцаї заганяли палицями розгублених голих людей, не даючи їм отямитись та зорієнтуватись. Тіла розстріляних скочувалися на дно яру. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.

Наймолодшій жертві було 3 дні

Наймолодшій жертві було 3 дні, тоді як найстаршій – 103 роки. 29 вересня нацисти о 18:00 розстріляли близько 22 тисяч людей. Решту загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Лагерній (сучасна Дорогожицька) та вбили наступного дня. За 29-30 вересня загинула 33 771 особа. Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла, і змусили військовополонених вирівняти дно яру. Крики поліцаїв, благання про допомогу, прокляття катам і молитви заглушалися веселими мелодіями вальсів з гучномовців і гуркотом літака, що безперервно літав над яром.

Варто зазначити, що масові розстріли в Бабиному Яру проводились і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року - трьох футболістів київського "Динамо": Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка, яких звинуватили в службі у НКВС СРСР. У 1941-1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, серед них і відома українська поетеса Олена Теліга разом з чоловіком.

Встановлено, що протягом двох років було розстріляно щонайменше 70 тисяч людей. Точної цифри немає й досі. Загальна кількість - до 150 тисяч осіб. У 1946 році радянською владою наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно з висновками спеціальної державної комісії з розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.

За даними історика та наукового співробітника Музею історії Києва, відповідального секретаря Громадського комітету з увічнення пам'яті жертв Бабиного Яру Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру було розстріляно 90-100 тисяч осіб, з них приблизно 65-70 тисяч євреїв.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Київська міська рада розпочала процедуру створення Національного військового меморіального цвинтаря.

Вас також може зацікавити:

Думав, що скрізь понівечені будинки: Стівен Фрай у Києві поділився враженнями від побаченого

Місто в руїнах: як виглядав Київ під час німецької окупації

Київрада відвела ділянку для розміщення нового військового цвинтаря - Віталій Кличко