RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Проходив у справі Скнилівської трагедії: помер екскомандувач ВПС Сергій Онищенко

25 жовтня пішов з життя командувач Повітряних сил ЗСУ у 2010-2012 роках генерал-полковник Сергій Онищенко, який фігурував у судових процесах у справі "Скнилівської трагедії".

Про це поінформували у командуванні Повітряних сил ЗСУ у Facebook.

Читайте також: В зоні бойових дій помер легендарний "кіборг" ДАПу, який очолював батальйон тероборони: фото

Причину смерті у командуванні не уточнили, екскомандувачу ВПС було 69 років.

Сергій Онищенко був причетний до організації авіашоу у Львові 27 липня 2002 року, коли впав винищувач, що призвело до масової гибелі людей.

Тоді генерал обіймав посаду заступника головнокомандувача ВПС. Генпрокуратура на початку слідства виділила в окреме провадження справу чотирьох генералів, які проходили як свідки, коли в суді розглядалась справа проти шести військових нижчих рангів, зокрема двох пілотів.

Потерпілі та адвокати припускали, що прокуратура спеціально поділила справу, щоб суд міг виправдати керівників ВПС. У 2008 році Апеляційний військовий суд Центрального регіону ухвалив рішення про визнання невинними чотирьох керівників відомства. Вони висловили співчуття рідним загиблих, однак провини за трагедію жоден з них так і не визнав.

У 2010 році у часи президенства Віктора Януковича Онищенка призначили на посаду командувача Повітряних сил України. Рідні загиблих були вкрай обурені таким рішенням.

Досьє: Сергій Онищенко народився 23 лютого 1954 року у Чугуєві на Харківщині. Закінчив Харківське вище військове авіаучилище льотчиків, Військово-повітряну академію, Академію ЗСУ.

Починав зі служби на посаді старшого льотчика. Згодом став командиром ескадрильї, замкомандира і командиром винищувального авіаполку, заступником командира авіадивізії.

У 1992 році призначили заступником начальника бойової підготовки управління ВПС. У 1997-му - командиром винищувальної авіадивізії, а наступного - командиром 14-го авіакорпусу.

У 2004-му став першим заступником Командувача Повітряних сил ЗСУ. 2010-12 років був командувачем Повітряних Сил ЗСУ.

Онищенко відзначений низкою державних нагород та медалей.

Скнилівська трагедія

27 липня 2002 року під Львовом під час святкування 60-ї річниці 14 авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України на Скнилівському аеродромі сталася авіакатастрофа.

У результаті падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 77 осіб (зокрема 28 дітей), постраждало близько 250-ти.

За кількістю загиблих вважається найбільшою катастрофою в історії авіашоу.

Нагадаємо, у Харкові у віці 44 років помер актор, волонтер та колишній учасник гурту "Оркестр Че" Михайло Кабанов.

  • Вас також може зацікавити:

Боявся йти на війну: Анна Сагайдачна показала рідного дядька, який загинув на фронті

Музикант і активіст Андрій Чепіль загинув на фронті: він воював на Запорізькому напрямку

Повернувся з війни до сім’ї: фото і подробиці про ексвійськового, загиблого при ударі по Львову