RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Не давайте волю емоціям: яке свято 28 жовтня і що не можна робити

В Україні, згідно з новим церковним календарем, у суботу, 28 жовтня, вшановують пам'ять Параскеви Іконійської (П'ятниці) та преподобного Іова Почаївського. Цього дня найсуворіше заборонено сваритися та з'ясовувати стосунки.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та традиції цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія Параскеви Іконійської (П'ятниці)

Свята Параскева Іконійська була християнською великомученицею. Вона жила III столітті н.е. у Малій Азії та постраждала за віру в Христа. Її ім'я означає "П'ятниця" грецькою мовою, тому що вона була охрещена в п'ятницю і п'ятниця була днем Страстей Христових. Вона стала проповідницею і навернула в християнство багато людей. За це її засудили до смерті та жорстоко катували. Під час одного з катування вона і віддала Богові душу. Її культ поширився серед православних вірян, особливо на Сході Європи. На іконах її зображують у червоному одязі мучениці, вона тримає хрест, пакунок чи посудину зі світом. Вшановується Параскева як покровителька полів, худоби, сімейного добробуту та цілителька хворих.

Історія Іова Почаївського

Преподобний Іов Почаєвський був православним священнослужителем, письменником та чудотворцем, який жив у XVI-XVII століттях. Він народився в Галичині і в 12 років став ченцем. Пізніше він був настоятелем Дубенського Хресного монастиря, де сприяв виданню Острозької Біблії. Пізніше переселився до Почаївської гори, де заснував Почаївську лавру. Йов написав безліч творів на славу православ'я та створив Почаївську друкарню. Він помер у 1651 році, а його мощі були знайдені у 1659 році нетлінними.

Що заборонено в цей день

Цього дня жінкам заборонялося сваритися та лаятися, інакше на них чекала самотня старість. Також не рекомендувалося надто веселитися - литимуться сльози. Не можна займатися рукоділлям та вишиванням. Молодим дівчатам не можна було мити і розчісувати волосся – інакше доведеться ще довго чекати нареченого.

Що можна робити у цей день

Можна займатися господарськими домашніми справами, але робити це потрібно тільки в хорошому настрої. Також раніше дівчатам потрібно було молитися до святої Параскеви, щоб щасливо вийти заміж.

Прикмети дня

  • Вранці туман - чекайте на відлигу.
  • Йде сніг - весна прийде рано.
  • Іній на деревах вранці вказує на заморозки.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Має язичницьке походження: звідки взялося свято Хелловін і що означають його традиції

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату