RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

День ікони Божої Матері: що сьогодні заборонено і які молитви треба читати

У четвер, 9 листопада за новоюліанським календарем, православні християни відзначають свято на честь ікони Божої Матері "Скоропослушниця", чудотворний образ якої зберігається в Дохіарському монастирі на Афоні.

"Апостроф" пише про історію та традиції цього свята.

Читайте: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Згідно з переказами, в 17 столітті комірник обителі на ім'я Ніл йшов уночі з запаленою свічкою до трапезної та почув голос , що звелів йому більше не коптити зображення ікони Божої Матері. Прийнявши це за жарт братії, монах продовжив ходити з лучиною, за що був уражений сліпотою. Ніл вирішив не відходити від ікони, поки не отримає прощення. Він тривалий час молився біля образу, поки йому не повернувся зір. "З цієї пори іменуватиметься ця Моя ікона Скоропослушницею, тому що швидку всім, хто звертається до Мене, буду надавати милість і виконання прохань", – сказала Божа Матір.

Зазначається, що через цю ікону Пресвята Богородиця здійснювала ще безліч різноманітних зцілень.

У цей день віряни відвідують храми, щоб помолитися до Божої Матері про здоров'я для себе і близьких. Перед іконою "Скоропослушниця" просять про духовне прозріння, зцілення від недуг, читають молитву за дітей, про допомогу під час пологів тощо.

Жінки на це свято намагалися уникати важкої роботи по дому, занять рукоділлям, пранням та прибиранням. Чоловіки також не брались за важку працю, а день присвячували молитві.

Молитва

О Пресвятая Діво, Мати Господа вишнього, скоропослушна заступнице всіх, що до Тебе з вірою приходять! Споглянь з висоти небесної величі Твоєї на нас, недостойних, що припадаємо до святої ікони Твоєї, вислухай скоро смиренну молитву нас, грішних, і принеси її до Сина Твого, вмоли Його, щоб осяяв душі наші, мороком покриті, світлом Божественної благодаті Своєї і очистив розум наш від помислів суєтних, нехай заспокоїть і зцілить страждаючі від ран серця наші, нехай напоумить нас на добрі діла і укріпить трудитися перед Ним зі страхом, нехай простить все, що вчинили злого, нехай визволить від вічних мук і не позбавить небесного Свого царства.

О Преблагословенная Богородице! Ти зволила назватися в образі Твоєму Скоропослушницею, і зволила всім приходити до Тебе з вірою, не зневаж нас, опечалених, і не попусти загинути нам в безодні гріхів наших, на Тебе після Бога всі ми уповаємо і надіємося на спасіння, і під Твій Покров і Заступництво вручаємо себе на віки віків. Амінь!

Нагадаємо, раніше ми писали, на які дати у жовтні-листопаді перенесли головні свята.

  • Вас може зацікавити:

Свята зсунулися, але не всі: ПЦУ перейшла з 1 вересня на новий календар

Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітлахів у 2023 році

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата