RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Починається важливий час: яке свято 15 листопада, що не можна робити у цей день

У середу, 15 листопада, віряни вшановують пам'ять православного аскета, філософа-богослова, письменника та перекладача Паїсія Величковського.

Про історію свята, прикмети та традиції розповідає "Апостроф".

Читайте також: Вихідні та святкові дні у листопаді-грудні 2023 року: коли відпочиватимуть українці

Паїсій Величковський (справжнє ім'я - Петро Іванович Величковський, - народився 21 грудня 1722 у Полтаві. У 1741 році прийняв постриг. Упродовж 17 років вів подвижницьке життя на Афоні. Під час перебування на Афоні збирав книги, списки, рукописи грекомовної аскетичної літератури, переклад яких став головною справою його життя. Від 1779 і до кінця життя перебував у Нямецькому монастирі, вів літературну і перекладацьку діяльність.

На Афоні та в Нямецькому монастирі зорганізував школу перекладачів та переписувачів. Паїсія відносять до кола представників візантійської та української християнської містики 18 ст. Богословські погляди значною мірою позначені впливом антіохійської школи.

Збереглися свідчення про листування Паїсія з Військом Запорозьким, зокрема з кошовим отаманом Петром Калнишевським.

За оцінками, залишив по собі понад 300 різних рукописних перекладів та виправлень, аскетичних і богословських творів (натепер досліджено і опубліковано лише частину спадщини). Похований у Вознесенському храмі Нямецького монастиря.Канонізований 1988 у чині преподобного.

Наші предки вірили, що якщо у цей день лежить багато снігу - наступного року буде великий урожай. Сильний поривчастий вітер віщував, що неспокійна погода буде тривати до Миколи. Якщо сьогодні похмура, але тепла погода - до негожого травня.

15 листопада починається Різдвяний піст, а тому заборонено їсти молочні продукти, м'ясо, яйця.В цей день ге можна відмовляти нужденним у допомозі, заборонено влаштовувати гучних гулянь.

Раніше ми розповідали, як змінилися дати церковних свят після переходу на новоюліанський календар.

Вас також може зацікавити:

Що приготувати в піст: рецепт смачних котлет із грибами, овочами та пшоном

Києво-Печерська лавра переходить на новий календар: озвучено дату

Дату перенесли: коли у грудні відзначатимемо день святого Миколая