RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Псевдоексперт Віктор Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій - деталі скандалу

Підприємець Віктор Куртєв виклав у відкритий доступ дані як облаштований захист підстанцій від ударів російських ракет та дронів.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як стверджує підприємець, який маєна рахунку низкукримінальних проваджень, він зробив це, аби нібито довести наявність корупційних схеми при їхньому спорудженні. Через певний час Куртєв видалив з повідомлення креслення "на прохання підписників".

У"файлах Куртєва"зокрема буламапа українських енергооб'єктів з позначенням, захистом яких займається "Укренерго", а яких – Державне агентство з відновлення. З цих даних ворог може дізнатисьхарактер захисних робіт на кожному з таких об'єктів. Також Куртєв виклав детальні креслення захисних споруд навколо трансформаторів на підстанціях, при цьому саме трансформатори є мішенню для російських ракет та дронів, оскільки їхнє знищення дозволяє ворогу "розривати" енергосистему України. Адже якщо руйнувати трансформатори, без світла залишаються цілі області.

Таким чином Віктор Куртєв віддав ворогу інформацію про розміри антидронових сіток над об'єктами; про перекриття та матеріали, з яких вони виготовлені; про висоту габіонів з піском та їхнє розташування довкола трансформаторів, проте пізніше відредагував пост та видалив креслення.

Віктор Куртєв є гендиректором групи компаній "Метрополія" та засновник ГО "Центр розвитку Бессарабії". З 2005 по 2008 працював у НЕК "Укренерго" на посаді в.о. начальника служби перспективного розвитку. Відповідав за розробку комплексу заходів з забезпечення роботи та розвитку енергосистеми України. Перед парламентськими виборами в 2019 Куртєв вніс 1,5 млн грн у якості пожертви до фонду партії "Слуга народу", увійшов до складу радників із енергетики. Сам балотувався у нардепи по 143-му округу від цієї політсили, але безуспішно. Куртєв неодноразово фігурував в кримінальних провадженнях: в період з 2013 по 2019 Куртєву висувалися звинувачення через ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, підроблення документів, укладання фіктивних договорів та незаконне заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Автор нагадує, що раніше правоохоронці повідомили про підозру у вчиненні державної зради колишньому першому заступнику голови СБУ Володимиру Тоцькому, а його син Сергій Тоцький донедавна очолював департамент економічної безпеки "Укренерго" та міг передавати окупантам секретну інформацію про розташування важливих енергетичних об'єктів.