RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Чи має поліція право вносити дані до бази "Армор" і насильно доставляти до ТЦК: пояснення адвоката

Працівники поліції не мають права вносити до реєстру "АРМОР" дані про розшук "ухилянтів" та насильно забирати людей в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Про це розповів адвокат Роман Сімутін у Telegram-каналі.

Читайте також: Кого мобілізують до війська у грудні: повний перелік категорій військовозобов’язаних

Він зазначив, що згідно з Порядком організації та ведення військового обліку, затвердженого постановою уряду №1487 та ч. 3 ст. 38 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", Нацполіція за зверненням ТЦК здійснює доставку за вчинення адмінправопорушень за ст. ст. 210, 210-1 КУпАП та досудове розслідування за статтями 335, 336, 337 ККУ.

Тобто ТЦК можуть звернутися з повідомленнями щодо вчинення кримінального правопорушення, а також щодо доставлення військовозобов’язаних до ТЦК. Однак не для затримання, а для доставлення, що передбачає добровільність виконання вимоги.

Ст. 25 закону про "Національну поліцію" передбачає, що поліція здійснює інформаційно-аналітичну діяльність виключно для реалізації своїх повноважень, а згідно з ч. 1 ст. 26 – наповнює та підтримує реєстри, що входять до єдиної інформсистеми МВС, зокрема і щодо трьох важливих пунктів:

  • розшуку підозрюваних, обвинувачених (підсудних) громадян, які ухиляються від відбування покарання чи судового вироку;
  • розшуку українців, зниклих безвісти;
  • громадян, які скоїли адміністративні правопорушення, провадження у справах за якими здійснюється поліцією.

Тобто наповнювати базу вони можуть виключно щодо осіб, які скоїли адмінпорушення у справах, які підслідні поліції, а повноваження у справах про адмінправопорушення за статтями 210 та 210-1 КУпАП, належать тільки до компетенції ТЦК, зауважив юрист.

"Інформацію до бази "АРМОР" щодо згаданих статей поліція вносити не те що не має права, це взагалі не передбачено ЗУ "Про Національну поліцію". А той, хто це робить, маючи доступ до інформаційної системи МВС, несе персональну відповідальність за діяння, що призвело до порушень прав і свобод людини", - наголосив Роман Сімутін.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що в Україні посилюють мобілізацію.

  • Вас також може зацікавити:

Тільки через ТЦК: як діють "нові правила" перевірки чоловіків на кордоні

Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли 10 міфів

"З інвалідністю не бажаєте?": в Україні викрили нову схему ухилення від мобілізації